Blogg
Digital marknadsföring

Att välja rätt digital byrå

Att välja digital byrå

Att välja rätt digital byrå eller digital marknadsföringspartner kan vara ett mycket svårt val för ett företag. Min teori kring varför det är så svårt är att det just när det kommer till marknadsföring finns extremt många olika möjliga leverantörer eller partners. Dessutom är det svårt att avgöra vilken typ av byrå som är rätt för just ditt företag. Detta beror inte bara på att det finns många olika digitala byråer. Många byråers inriktning har olika benämningar även om de kanske gör i princip samma sak men de kan också ha olika specialinriktningar.

  • Att välja byrå är ett svårt men viktigt beslut
  • Sätt dig in i vad byrån faktiskt gör då de olika benämningarna lätt flyter ihop
  • Utgå från vad ditt företag behöver

Välja digital partner

Vad är skillnaden mellan olika byråer?

Vad är egentligen skillnaden på en digital byrå, SEO byrå, Inbound byrå, reklambyrå, content byrå, webbyrå mm.?

De ovan nämnda byråerna är bara några av de många olika typer av kategorier som finns och det är inte alltid lätt att skilja dessa åt. Det går logiskt att förstå att en SEO byrå fokuserar på SEO men ofta jobbar de med mer än bara teknisk SEO och de skapar ofta även content vilket även en content byrå, Inbound byrå, digital byrå, reklambyrå mm även gör.

Poängen är att det inte alltid är solklart vad en specifik kategori av byrå gör. Bara detta gör att valet av marknadsföringspartner blir mer klurigt än valet av många andra kategorier av leverantörer som ett företag anlitar.

Vilken byrå ska du välja?

Ytterligare en aspekt som gör valet av digital byrå eller marknadsföringspartner är att se på faktiska resultat.

Vilket resultat kan du förvänta dig?

När det kommer till marknadsföring så är det absolut viktigaste att det i slutändan leder till ökade intäkter. Du vill sannolikt kunna räkna hem den investering du gör så att den blir lönsam, dvs att du får en Return On Investment (ROI).

Garantier

Det är dock omöjligt att som leverantör av marknadsföringstjänster kunna garantera ökad försäljning, fler leads, bättre placering i Google, eller ökad varumärkeskännedom.

Det går att garantera leveranser, t.ex. blogginlägg, annonser i sociala medier, videoproduktioner, landningssidor mm. Men det är i princip omöjligt att garantera exakta resultat.

Referenser

Det bästa en byrå kan göra är att visa på tidigare arbeten de utfört och erfarenheter från det men även om detta gett extremt bra resultat så är det ingen garanti för framtida resultat.

Antalet parametrar som gör att en kampanj eller aktivitet blir lyckad är ofta för många för att kunna ge några egentliga garantier. Tänk bara tillbaka på när Google genomförde en av deras största uppdateringar i sökalgoritmerna för ca 10 år sedan. Över en natt bestraffade Google en viss typ av länkbygge som tidigare fungerat och gjort att många företag hamnat på första sidan på sökningar för att sedan helt ta bort deras resultat på samma typ av Googlesökningar.

Vem vet vad som händer i natt? Hur ska man då kunna garantera resultat?

Välja digital byrå

Hur ska man göra för att välja digital byrå och marknadsföringspartner?

Detta är ett extremt svårt beslut och en av de absolut viktigaste delarna att ta i beaktande är att alla byråer inte passar för alla.

Det är en unik tjänst som bör anpassas för varje enskilt case och även om du från början tror att du behöver hjälp med SEO och därför letar efter en SEO byrå så behöver det i slutändan inte vara helt rätt val.

Utgå från er målsättning

Vår rekommendation är att alltid utgår ifrån ert slutmål. Slutmålet när det kommer till marknadsföring är nästan alltid ökad försäljning. Sedan finns det olika strategier för att nå det målet.

Beroende på den kunskap som finns inom företaget så behövs olika typer av expertis för att nå det uppsatta målet. Kanske har man ingen digital marknadsföringskunskap alls inom företaget och då behövs tex en komplett marknadspartner, Inbound byrå, reklambyrå eller en marknadsföringsstrateg.

Det kan också vara så att man har ett komplett marknadsföringsteam på 15 personer och behöver specialisthjälp inom just webbutveckling eller SEO och då passar kanske en webbyrå eller SEO byrå bäst.

Oavsett den situation ditt företag befinner sig i så är vår rekommendation att du innan du börjar träffa leverantörer för marknadsföring gör en nulägesanalys för just ditt företags situation och sedan gör en egen lista med vilka typer av specialistkunskaper ditt företag behöver och vad ni behöver komplettera med vad avser tex produktionsresurser. Då blir det lättare för er att börja navigera i det stora landskapet av olika typer av byråer.

Ställ frågor tills dess att du förstår

Hitta de bästa byråerna genom att filtrera ut de som inte är experter på det ni efterfrågar

När ni har kommit fram till de sista kandidaterna av byråer oavsett om det är en digital byrå, markandsföringspartner, SEO byrå, content byrå eller Inbound byrå så gäller det att identifiera de som passar er bäst.Nedan följer några sammanfattande råd:

Om någon garanterar resultat är det dags att se skeptisk ut

Som nämnt ovan i detta blogginlägg så är det i princip omöjligt att garantera exakta resultat när det kommer till antal leads, placeringar på Google, ökad försäljning osv. Våga i så fall fråga hur de kan garantera detta.

Våga ställa frågor

Om det blir komplicerat och du inte hänger med när en leverantör förklarar vad de gör, be dem då att förklara så att du förstår. Om inte digital byrån lyckas förklara så att du förstår så är sannolikheten stor att de inte heller själva förstår vad de egentligen kan och bör göra för er.

Be om att få referenser

Att fråga om referenser är inte konstigt och det ska vara en självklarhet att kunna dela med sig av kontaktuppgifter till en befintlig kund så att du kan få en ytterligare källa till information för att ta rätt beslut. Ännu bättre är att be om en referens där allting inte fungerat optimalt. Det ger en bild av hur företaget klarar av svåra situationer och sannolikheten är att om du jobbar med en leverantör tillräckligt länge så kommer du att hamna i en situation där något inte fungerar exakt så som ni tänkt.

Ta din tid och fundera

Sammanfattning

- Att välja bäst lämpad digital byrå för er eller vilken typ av marknadsföringsbyrå eller partner som helst är svårt och samtidigt ett väldigt viktigt beslut.

- Se till att läs på innan om vad byrån faktiskt gör då det inte är självklart trots kategoriseringen som tex SEO byrå, Inbound byrå, marknadsföringsbyrå, reklambyrå, content byrå osv.

- Utgå alltid från ditt företags egen situation. Börja gärna med att göra en snabb analys av nuläget. Vilken typ av behov har ni? Även om andra företag är nöjda med sin byrå betyder inte det att de är det perfekta valet för er.

- Till sist - våga fråga tills du förstår vad det är som byrån faktiskt kan göra för er.

LADDA NED GUIDEN OM  ATT VÄLJA DIGITAL PARTNER

Vill du komma igång? Skicka oss ett meddelande…

Tack! Vi hör av oss så snart vi kan!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Boka ett möte redan nu.

Vi vill gärna höra om era ambitioner, mål och utmaningar inom digital marknadsföring – och framförallt ge tips på marknadsaktiviteter som passar just er!

Boka möte