Blogg
Content Marketing

Användningsområden för content

 

Content finns i många olika former, t.ex. video, text, bild mm. Det är inte dessa typer av content denna artikel kommer att handla om utan mer om de olika typerna av content oavsett form.

Content Marketing

Content marketing, eller Innehållsmarknadsföring som det ofta översätts till, är strategin att producera content för att bygga förtroende hos potentiella kunder. I korta drag handlar det om att visa och bjuda på kunskap inom sitt eget expertområde för att sedan skapa det förtroende som behövs för att påbörja en köpprocess hos en potentiell kund.

Här kan du läsa mer om Content Marketing

Skriva content för bättre SEO

Olika användningsområden för content

Ska du skapa content är det viktigt att redan innan du börjar skapa ditt content bestämmer dig för vad vilket syfte content ska fylla. Det finns nämligen många olika anledningar till att producera content. Det går att producera säljande content, SEO content, engagerande content och mycket mer.

Content för SEO

Att producera content för just SEO (Sökmotoroptimering) skiljer sig från annat content och ska inte ses som vilket annat content som helst. Primärt används blogginlägg eller landningssidor för att producera SEO content men video och bild kan också vara effektivt för SEO. När du skriver SEO content utgår du ofta från ett sökord eller sökterm som du vill ranka högt för och skriver ditt content utifrån det. Ibland kan det kännas som att SEO content inte är lika avancerat eller djupgående som säljande eller engagerande content men det fyller sitt syfte. SEO content är till för att driva trafik till hemsidan genom att på bästa sätt synas i sökmotorer och det som driver mest content är svar på grundläggande frågor som dina potentiella kunder och andra besökare har. Därför är det bra att börja med att svara på de mest grundläggande frågorna som t.ex. kunder har när du ska börja skriva SEO content. Det ska dock nämnas att ca 15 % av alla sökningar i Google är helt nya sökningar som det aldrig har sökts på tidigare. Av den anledningen ska du inte bara fokusera på de typer av sökningar som du genom SEO verktyg kan se har många sökningar utan att även skriva riktigt bra content som du vet att dina potentiella kunder kommer att uppskatta och värdesätta.

Engagerande content

Även om ditt SEO content är fantastiskt så behöver du komplettera med lite mer djupgående content för de som är intresserade av det. Detta är engagerande content. När du ska skriva engagerande content är det viktigaste att det är riktigt insiktsfullt och intressant för din målgrupp. Case, undersökningar, rapporter mm är perfekt för detta syfte. Även mer analyserande och debatterade content är bra typer av content för att engagera besökare och skapa förtroende för det ni gör. Ibland misstolkas engagerande content med att det ska vara avancerat content men det behöver inte vara fallet. Det kan vara djupgående, men bra content ska alltid vara tillgängligt för sin målgrupp och väldigt sällan är målgruppen lika djupt insatt som du själv är. Det är vanligt bland tekniktunga företag att snabbt gå in djupt i teknisk terminologi och avancerat content för att de tror att deras målgrupp är lika insatta som de själva men det är väldigt sällan fallet enligt vår erfarenhet.

Skriva content - Contitude

Direkt konverterande content

När du har fått in besökare genom SEO content, byggt förtroende genom Engagerande content är det dags att konvertera dina besökare. Konverterande content kan dels vara direkt konverterande content som t.ex. en inbjudan till ett webbinarium, en guide som någon behöver ladda ned eller liknande. För att skapa direkt konverterande content krävs ofta precis som engagerande content mer djup än SEO content men behöver ha fokus på det som är värdeskapande. För att du ska få någon att fylla i ett formulär och lämna kontaktuppgifter behöver du ge något av värde tillbaka. Tipset när du ska skapa direkt konverterande Content är att du kan dela med dig av mer information än du tror och kanske vågar. Framför allt för tjänsteföretag så är det känsligt att dela med sig av hur man utför vissa uppgifter som är fakturerbara. Men i de flesta fallen så är inte anledningen till varför någon köper in tjänster att de inte kan lära sig modeller utan för att de behöver hjälp med att applicera och framförallt utföra analys och implementering. De som vill lära sig själv kommer att göra det oavsett om det kommer från er eller någon annan och kommer troligtvis inte att bli er kund oavsett.

Indirekt konverterande content

Det finns content som hjälper besökare att konvertera och det kallar vi indirekt konverterande content. Ett av de absolut bästa indirekt konverterande content är en video eller text som tydligt förklarar vad som händer efter att en besökare har fyllt i ett formulär. Eftersom att många idag är oroliga för att få för många mail i sin inkorg tvekar en stor del av besökarna innan de fyller i ett formulär. Det beteendet är lätt att förändra genom att visa exakt vad som kommer att hända efter att någon har fyllt i ett formulär. Besvara frågorna hur ofta du kommer höra av dig via mail, om du kommer att ringa mm. Det kommer att öka din konverteringsgrad.

lyckas med b2b försäljning

Säljande content

Att sälja genom content har blivit mindre och mindre populärt genom åren men det har fortfarande ett syfte. Säljande content behöver inte betyda att det enda som kommuniceras är “KÖP FRÅN OSS” för det har verkligen blivit mycket svårare att använda sig av detta i samband med att de flesta köpare inte vill bli sålda till. Säljande content handlar istället om att uppmana besökaren att ta nästa steg och locka med något som kan få en potentiell kund att ta det steget. Det kan vara någon så simpelt som ett skrytigt case där du kan visa på framgångsrika resultat och locka med att du kan nå samma resultat med den potentiella kunden. Det viktiga är att hålla det i en balans. Hjälp den potentiella kunden att köpa.

Sammanfattning

Det finns många olika användningsområden för det content som du producerar. Det viktiga är att du innan du börjar producera ditt content bestämmer dig för vad det är för content du ska producera så att det också uppfyller sitt syfte.Här är några exempel på olika användningsområden för content som har genomgåtts ovan: SEO content - Syftet är att ranka högt i sökmotorer och driva in trafik till hemsidan. Det är ofta generellt utformat och med ett sökord eller sökterm i fokus.Engagerande content - Syftet är att bygga förtroende och få besökaren att ta nästa steg på köpresan. Det är lite mer djupgående men inte avancerat skrivet.Direkt konverterande content - Syftet är att få en besökare att lämna ifrån sig kontaktuppgifter så att du kan bearbeta leadet. Fokus behöver vara på ett värdeskapande och kunskapsdelande som inte kan motstås.Indirekt konverterande content - Syftet är att hjälpa till att konvertera en besökare till ett lead. Ofta handlar det om att förklara vad det innebär med en konvertering.Säljande content - Syftet är att sälja och hitta en balans mellan öppet säljande och bygga upp en önskan om att få bli kund.Vill du ha hjälp med att producera content för något av ovanstående syften?Klicka på länken för att se våra Content paket

Vill du komma igång? Skicka oss ett meddelande…

Tack! Vi hör av oss så snart vi kan!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Boka ett möte redan nu.

Vi vill gärna höra om era ambitioner, mål och utmaningar inom digital marknadsföring – och framförallt ge tips på marknadsaktiviteter som passar just er!

Boka möte