Blogg
Annonsering

Digital annonsering

Vad är digital annonsering?

Digital annonsering är ett begrepp som är stort och ofta svårt att greppa. Alla typer av digital annonsering klumpas samman vilket skapar problem både för marknadsförare men även i andra sammanhang. I denna artikel gräver vi lite djupare i digital annonsering och tar reda på vad digital annonsering är samt vad skillnaderna mellan t.ex. digital annonsering på sociala medier och i sökmotorer är. 

Precis som inledningen av denna artikel antyder så är det ett samlingsbegrepp för alla typer av annonser som publiceras digitalt. Det innebär att både en annons som köps i Googles sökresultat (SEM) och en annons i en digital tidning inkluderas inom begreppet. Såklart inkluderas även alla sociala medieplattformar så som Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat och den nyare jätten TikTok. 

Men det är inte bara olika plattformar det går att annonsera på utan även i massvis med olika format. Digital annonsering inkluderar t.ex. videoannonser, display annonser, sökannonser mm. 

Underkategorier av digital annonsering

Man kan kategorisera digital annonsering i några undergrupper för att göra det lite lättare att greppa och jämföra olika typer. Till att börja med burkar vi kategorisera annonsering i huvudområden för plattformar: 

Annonsering i Sökmotorer

Annonsering i sökmotorer eller som det också kallas Sökmotormarknadsföring (SEM) är alla typer av annonser som går att visa i en sökmotor. Ofta går tankarna direkt till Google när SEM kommer på tal men det finns många olika sökmotorer även om Google är överlägset störst i västvärlden. Utöver Google finns t.ex. Bing, DuckDuckGo, YouTube (även om det ingår i Google koncernen Alphabet) mm. 

Den primära anledningen till att använda sig av sökmotormarknadsföring är att du kan nå personer som söker efter något specifikt. Om du säljer hundmat du kan annonsera till alla som söker på ”köpa hundmat” vilket är en tydlig intention att köpa hundmat. 

Läs mer om SEM i vår artikel Vad är SEM.

 

Social Media annonsering

Sociala media annonsering är precis som det låter annonsering på Sociala medier. Då inkluderas alla sociala medier; Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Snapchat, TikTok, Linkedin mm. 

Den främsta fördelen med att annonsera på Sociala medier är att nå en riktad målgrupp. Alla sociala medier samlar in information om användarna som sedan används för att du ska kunna annonsera till en så riktad målgrupp som möjligt. T.ex. skulle du kunna annonsera till personer inom ett visst åldersintervall som är intresserade av hundar och bor i Jönköping. Det gör att om du vet vilken målgrupp du riktar dig till så kan du nå den målgruppen smidigt. 

Annonsering på andra webbplatser

Inom denna stora kategori är alla annonser på webbplatser som inte är en sökmotor eller sociala medier. Här kan du annonsera på t.ex. Dagens Nyheter DN.se, New York Times nytimes.com eller någon riktigt liten blogg. 

Det finns vanligen två vanliga sätt att annonsera på dessa typer av webbplatser, antingen så hör du av dig direkt till webbplatsen och köper en annons eller så köper du annonser genom ett annonsnätverk. Köper du annonser genom ett annonsnätverk kan du ställa in vilka webbplatser du vill att din annons syns (om webbplatsen tillåter annonser från det annonsnätverket). 

Fördelen med detta är att man kan nå en stor publik som du vanligtvis inte når via andra annonseringsmetoder och brukar vara effektivt för att bygga varumärkeskännedom. 

Digital annonsering har växt under Covid

Senaste åren har marknaden för digital annonsering växt så att det knakar. Till följd av Covid har fler och fler företag spenderat mer på digital annonsering. Under 2021 ökade digitala annonseringsköpen med 38% till 211 miljarder dollar bara i USA. Vilket kan jämföras med en genomsnittlig årlig ökning på 21 % föregående 5 åren, enligt eMarketer. (https://www.insiderintelligence.com)

Men det kan vara så att denna trend är på väg att brytas. 

Framtiden för Digital annonsering

I en artikel i The Economist (“Oh, Snap” i 30 juli upplagan) kan man läsa om hur marknaden för digital annonsering håller på att förändras. De stora jättarna inom Digital annonsering Google (Alphabet), Facebook och Instagram (Meta), Snapchat, Twitter har alla rapporterat försäljningstillväxt för annonsering som är lägre än föregående år. Google och SnapChat hade stigande försäljningstillväxt på ca 12 % vilket är betydligt lägre än föregående år samtidigt som både Twitter och Facebook rapporterade att de hade en lägre annonsintäkter med ca 1% jämfört med andra kvartalet 2021. 

I The Economist artikel diskuteras det kring om digital annonsering kommer att minska. Min bild är att det inte går att klumpa ihop dessa annonsplattformar i samma kategori. Som rapporterna intygar så minskar annonsintäkterna för de stora sociala medierna, Facebook, Instagram och Twitter, det tror jag är en stor trend. Dels så kommer nya sociala medier att dyka upp som t.ex. TikTok som nyligen passerat 1 miljard aktiva användare som tar annonsintäkter från de befintliga sociala medierna.

Dels så handlar det om vad fördelen med de olika annonsplattformarna är. På sociala medier är fördelen att du kan annonsera mot en specifik målgrupp vilket blir svårare och svårare tack vare de hårdare lagkraven kring spårning och datinsamling. 

Detta till skillnad från sökmotormarknadsföring där det stora värdet är att kunna nå personer som har en intention att göra något eller ta reda på något oavsett, ålder, övriga intressen eller geografi. 

När ska du använda vilken typ av annonsering

Alla företag har olika utmaningar och behöver olika typer av annonseringslösningar. Ska du bygga varumärke för allmänheten är ofta den mest effektiva lösningen någon form av displayannonsering på flertalet webbplatser via annonsnätverk. Behöver du fokusera på personer som är i processen att göra en handling bör du arbeta med sökmotormarknadsföring. 

Har du en extremt tydlig målgrupp som du ska nå ut med ett budskap till så är Sociala medier vägen att gå. 

Vill du bolla något med oss eller behöver hjälp med digital marknadsföring får du gärna höra av dig till oss!

Vill du komma igång? Skicka oss ett meddelande…

Tack! Vi hör av oss så snart vi kan!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Boka ett möte redan nu.

Vi vill gärna höra om era ambitioner, mål och utmaningar inom digital marknadsföring – och framförallt ge tips på marknadsaktiviteter som passar just er!

Boka möte