Blogg

Digital marknadsföring för underleverantörer och tillverkningsindustrin

Det har tagit ett tag för tillverkningsföretag och underleverantörer att börja använda digital marknadsföring för att generera fler leads.

Då jag tidigare jobbat många år med företag inom tillverkningsindustrin vill jag nu dela med mig av min kunskap som kan hjälpa dig som är tillverkare eller underleverantör att få verksamheten att växa.

Nedan kommer jag därför berätta om arbetssätt och strategier som vi använder för våra kunder och som har varit de mest effektiva för att öka antalet affärer.

Boka ett möte med Contitude

Marknadsföringsstrategi för tillverkningsföretag och underleverantörer

Innan vi börjar gå in på hur ni kan jobba för att generera fler leads vill jag ge dig ett råd. Se till att ni har en användarvänlig och mobilanpassad hemsida. Det behöver inte vara den snyggaste webbplatsen men den bör åtminstone ha följande information:

 • Produkter och tjänster (en sida för varje kategori och separata sidor för varje produkt), inklusive bilder och videor.
 • Din historia, uppdrag, vision och det som skiljer dig från dina konkurrenter (unika färdigheter, teknik etc.)
 • Team – lyft fram dina anställdas egenskaper
 • Kontaktformulär. Kan vara ett långt formulär eller ett kort formulär men det skall vara lätt att kontakta er.
 • Lätt att hitta telefonnummer och andra kontaktuppgifter
 • Nyhetsblogg - för att göra det möjligt att berätta hur ni har hjälpt era kunder och hur ni kan hjälpa era kunder
 • Utrymme att fylla i Titel tag och meta beskrivning
 • Call to Actions. Knappar som gör att du kan konvertera din besökare till leads.

Digital marknadsföring för tillverkningsföretag och underleverantörer

När din hemsida är i ordning kommer nästa steg vara att driva leads till din hemsida med hjälp av några väl beprövade digitala marknadsföringsmetoder.

För att kunna bli framgångsrik måste du mäta avkastningen på investeringen (ROI) för varje kampanj och arbetssätt. Om du vill lära dig mer om mätverktyg som finns får du ta del av snabba Google-guiden genom att klicka här! Här är några av de digitala marknadsföringsstrategier som vi rekommenderar för tillverkningsföretag och underleverantörer:

Google Ads

Remarketing Ads

Content Marketing

Email Marketing & Marketing Automation

Account based marketing

Google Ads för tillverkningsföretag och underleverantörer

Du känner förmodligen till textannonserna som visas högst upp i Googles sökresultat. Detta gyllene territorium fortsätter att vara ett av de bästa områdena (annonsmässigt) på internet.

Om du tar fram rätt sökord som dina potentiella köpare troligen använder för att leta efter komponenter, utrustning eller produkter du tillverkar och har en övertygande annons för dem att klicka på, så har du med största säkerhet en konvertering! Alltså ett klick in på hemsidan.

Sedan så gäller det även att personer som klickar sig från annonsen också engageras på er hemsida och där efter konverterar till ett hett lead.

En väsentlig del av att driva en bra och resultatorienterad Google Ads-kampanj är att använda rätt nyckelord i annonsen och att landningssidan som man kommer till om man klickar på annonsen är kopplade till annonsen och avsikten som sökaren/klickaren har.

Det är med andra ord viktigt att du använder sökordet du betalar för både i annonsen och på din landningssida. Om du inte gör detta kommer du få ett sämre Quality Score och därmed behöva betala mer per relevant klick.

För att förbättra resultaten, se till att ha separata annonsgrupper för varje komponent, produkt eller utrustningslinje du vill marknadsföra. Börja med en eller två grupper, se hur de fungerar och lägg sedan till fler produkter.

De typer av nyckelord som en potentiell kund skulle använda för att hitta varje typ av produkt/komponent/maskin bör vara så unik som möjligt.

Du kan till exempel ha en annonsgrupp av metallbockningsmaskiner och inom den gruppen ha nyckelord som är specifika för metalltyper, mängd och typ av böjning, längd, bredd och tjocklek på metallen.

En annan sak som är viktig att ta med sig och veta är att så fort du slutar betala för annonsen så försvinner du från sökresultatet. Därför är denna metod i kombination med andra metoder som tex Content Marketing oftast det bästa. Men det återkommer jag till längre ner i texten.

Remarketingannonser för tillverkningsföretag och underleverantörer

Remarketingannonser är annonser som visas för personer efter att de har besökt din webbplats och kan påminna dem varför de från början besökte din webbplats! I de flesta fall kan du segmentera dina remarketingannonser för att visa vissa annonser för specifika målgrupper som uppfyller dina potentiella kunders kriterier.

Om du vill marknadsföra en specifik ny produkt eller komponent kan denna typ av annons generera ny trafik till din webbplats och få tillbaka besökare som kanske har sett den specifika produktsidan på din webbplats nyligen.

Content marketing för tillverkningsföretag och underleverantörer

Vill du bli hittad i organiska sökresultat på Google? Var då beredd att investera i att utveckla en riktigt bra innehållsplan och därmed kontinuerligt producera relevant innehåll för dina kunder.

När jag säger kontinuerligt, menar jag minst fyra blogginlägg per månad.

Vi har nyligen granskat Content Marketing Institute's Report - "Manufacturing Content Marketing 2018: Benchmarks, Budgets and Trends-North America" som belyser olika statistik om hur tillverkare använder innehåll för att generera mer trafik till sina webbplatser och i slutändan fler leads. Nästan 70% av marknadsförarna säger att deras innehållsmarknadsföring fungerar bra, varav 11% säger att det är extremt framgångsrikt.

Här är beprövat innehållsmarknadsföringsmaterial att inkludera på er webbplats och bloggsida:

 • Fallstudier (white paper och guider)
 • Blogginlägg och artiklar
 • E-böcker
 • Videoklipp och professionellt fotograferade produkt- och utrustningsbilder
 • Detaljerade produktspecifikationer

Här är ett exempel på hur innehåll kan hjälpa dig att komma högt upp i Googles sökresultat:

En Google-sökning efter söket " sensorer för industriapplikationer " ger dessa organiska resultat på en sida för en av våra tillverkningskunder. Denna kund syns här för att de har skrivit flera specifika sidor med innehåll om just detta ämne och nu har vi position 2 för det söket:

Du bör också överväga att dela ditt innehåll på dina sociala mediesidor. Men om du vill få fler av dina potentiella kunder att se era sociala inlägg, avsätter du exempelvis 1.000 SEK / månad i annonspengar för att öka antalet visningar på tex LinkedIn eller Facebook. Ni behöver inte nödvändigtvis spendera mycket för att få bra resultat när du betalar för att öka synligheten för era inlägg.

Emailmarknadsföring & Marketing Automation för tillverkningsföretag och underleverantörer

Vadå? Ett tillverkningsföretag som skickar e-post till befintliga och potentiella kunder? Det är rätt, e-post är fortfarande ett av de mest effektiva sätten att nå din målgrupp och hålla dina kunder informerade om dina nya eller förbättrade produkter/komponenter och målsättningar för er som företag. Du kan också få feedback från dem genom att inkludera en kort enkät i ett e-postmeddelande.

Eftersom många tillverkningsföretag och underleverantörer deltar på mässor så är detta också ett utmärkt sätt att använda de kontakter ni får där och ger dig ett bra sätt att löpande göra uppföljningar. Enligt Content Marketing Institute är e-post fortfarande det främsta sättet för tillverkare och underleverantörer att distribuera innehåll.

Nästa steg efter att du kommit igång med att skicka nyhetsbrev är att automatisera er digitala marknadsföring för att ni skall kunna spara tid och leverera leads till säljarna rakt in i ert CRM. Visst låter det fantastisk.

När en potentiell kund varit inne på er hemsida och blivit engagerad så är de troligtvis mogna för att ladda ner något i utbyte mot en mejladress. Ett exempel på detta kan vara att ni har en guide/white paper på hemsidan som handlar om hur viktigt det är med kvalitativa komponenter för att tillverka motorer. Eller var man skall tänka på när man köper in nya maskiner till sin maskinpark. Detta skall vara tillräckligt intressant material för att en potentiell kund skall vilja ladda ner detta i utbyte mot en mejladress.

När detta är gjort har ni fått en mejladress och en indikation på vad den potentiella kunden är intresserad av. Utifrån detta kan ni sätta ihop anpassade mejlsvar som skickas ut per automatik med ännu mer innehåll och information som ni tror kan passa för denna beslutsfattare. Vips så har ni automatiserat marknadsföringen och potentiella kunder bearbetas på ett icke säljigt sätt tills att de är redo att kontaktas av en säljare.

Vill du lära dig mer om Marketing Automation får du gärna ladda ner vår guide om Inbound Marketing och Marketing Automation här

Account based marketing för tillverkningsindutrin och Subcontractors

Vi vet att många företag inom tillverkningsindustrin har en mindre och nischad målgrupp som de vill kommunicera med. Det fungerar med andra ord inte att annonsera brett. Här ser vi att många tillverkande bolag har en stor vinning av att jobba med Account Based Marketing vilket handlar om att jobbar mer nischat och preciserat med marknadsföringen mot utvalda företag och utvalda beslutsfattare. Här kan du läsa mer om Account Based Marketing.

Hur når jag mitt marknadsföringsmål?

Förslagen ovan representerar några av de mest effektiva marknadsföringsstrategierna för tillverkare som vi har använt för att attrahera nya kunder och behålla och sälja mer till befintliga kunder online.

Du behöver naturligtvis inte genomföra alla föreslagna åtgärder direkt . Börja med ett eller två av förslagen och fortsätt med övriga förslag när det fungerar för er. Sedan när ni har resurser och marknadsföringsbudget för att genomföra dem på en kontinuerlig basis och med hög kvalitet så är det att föredra. Oavsett vilken digital strategi ni använder bör målet vara att tillhandahålla och presentera lösningar på de problem som era befintliga kunder och potentiella kunder brottas med.

Med Google Ads kan nå användare just när de har specifika behov. Chefer, ingenjörer och andra vänder sig till sökmotorer för att få svar på frågor och hitta lösningar. Dina annonser kan nå dessa människor just när de söker och är redo för ett svar.

Remarketing och displaysannonser kan leverera en snabb uppsättning av annonser till en förhållandevis låg kostnad och till den grupp du vill nå.

Nytt och aktuellt innehåll kan säkerställa att ditt tillverkningsföretag syns på ett bra sätt i organiska sökresultat när kunderna letar efter produkter och utrustning som uppfyller deras krav.E-postmarknadsföring kan på ett förhållandevis enkelt sätt informera dina kunder och potentiella köpare om ditt företags produkter eller utrustning och ge dig en plattform för att få hålla kontakten med alla som visar intresse för ditt företag.

Du får inte glömma att sätta upp mätning för alla de aktiviteter ni gör så att ni lätt kan mäta ROI. På detta sätt kan ni se vad som fungerar bra och vad som fungerar mindre bra. På detta sätt kan ni optimera era insatser löpande för att skapa ett ännu bättre resultatat. Tänk även på att ingenting sker på en natt. Skall ni göra en satsning så gör det helhjärtat och ge det minst 6 månader.

Om du vill ha hjälpa att komma igång får du gärna boka en kostnadsfri konsultation med någon av oss på Contitude genom att klicka på knappen nedan.

Boka ett möte med Contitude

SICK AB som är en av våra kunder säger så här om oss:

”Contitude har hjälpt oss med att vara ett bollplank för att sätta vår marknadsstrategi för hur vi skall göra för att öka synligheten på bland annat Google och därmed driva mer trafik till vår hemsida. Trafik som vi sedan omvandlar för att säljarna skall få fler leads att bearbeta. De hjälper oss även att producera innehåll för vår Content Marketing baserat på våra viktigaste sökord. Med hjälp av Contitudes MaaS får vi mer gjort och vi kan snabbare nå våra marknadsföringsmål.”

//Johannes JinderMarknads- och kommunikationsexpertSICK AB

Vill du komma igång? Skicka oss ett meddelande…

Tack! Vi hör av oss så snart vi kan!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Boka ett möte redan nu.

Vi vill gärna höra om era ambitioner, mål och utmaningar inom digital marknadsföring – och framförallt ge tips på marknadsaktiviteter som passar just er!

Boka möte