Blogg
Content Marketing

Hur skapar man bra innehåll?

För att jobba med Content marketing krävs det att du producerar innehåll men går det bra med vilket innehåll som helst? Det enkla svaret är nej. Det gäller att innehållet är relevant för mottagaren och att det skapar någon form av värde för den som läser det. Att jobba med Content marketing innebär många gånger att jobba journalistiskt och att du utgår från läsaren för att skapa intressant och relevant innehåll för just den eller de personerna som läser ditt innehåll.

Innehåll kan skapas i form av text, film, ljud och arrangemang i form av exempelvis seminarier och webbinarier. Vilket medium passar då din målgrupp bäst? Jag har nedan samlat några tips på hur du skapar relevant och värdeskapande innehåll för just din målgrupp.

  1. Utgå från målgruppen/läsarenDu behöver till att börja med veta vilka som ingår i din målgrupp och hur den ser ut. När du vet vilken din målgrupp är gäller det att ta reda på vad just de är intresserade av. Är de intresserade av ditt företag? Nja mest troligt är de inte så värst intresserade av att veta mer om just själva företaget utan de är istället intresserade av hur ni löser just deras utmaningar.Du gör dig intressant och relevant för din målgrupp genom att presentera lösningar, bjuda på kunskap och andras erfarenheter kring samma utmaningar som din målgrupp har. Visar du dig kunnig vad avser detta så kommer de ganska snabbt inse att du kan din sak och se dig som expert inom ditt område.
  2. Dela med dig av bra exempelDin målgrupp står mest troligt inför en rad olika utmaningar. Genom att visa hur andra löst dessa utmaningar hjälper du dem i sitt arbete med att hitta lösningar för dessa utmaningar. Om en av dina kunder kan berätta om hur de löst ett av sina problem med hjälp av er så är det en betydligt mer trovärdig informationskälla än om du själv säger att du kan lösa den ena eller andra utmaningen de har.
  3. Skapa tillit genom olika perspektivSkippa säljet och lyft istället fram dina kunders erfarenheter av dina produkter och tjänster. Fokusera på kundens egna problem som du kan visa möjliga lösningar på. Använd gärna olika perspektiv/lösningar och visa även de som tycker annorlunda. Att innerligt vilja hjälpa målgruppen att lösa sina utmaningar är det viktiga. Hjälp målgruppen gärna genom att referera till andra källor för att de enkelt ska få en helhetsbild av sitt problemområde.
  4. Gör det enkelt och tydligt att hänga medVi matas av så mycket information idag så det gäller att snabbt fånga in målgruppen med en tydlig titel som talar om vad hen kan förvänta sig av ditt innehåll. Att börja med en sammanfattning av ditt innehåll kan också vara en god idé för att målgruppen snabbt ska förstå om det är värt att fortsätta läsa eller om innehållet inte alls var det hen tänkt sig. Fortsättningsvis är det att rekommendera att använda många stycken och punktlistor (om innehållet är en text) för att göra det enkelt att hänga med. Knyt avslutningsvis ihop säcken genom en ytterligare sammanfattande text.
  5. Dela med dig av det du ser och hörLyft blicken och se dig om! Att kommentera och dela andras innehåll med en kommentar på exempelvis Linkedin, i företagsbloggen eller i er YouTube-kanal är en central del i Content marketing. Det visar att du har koll och att du gör reflektioner som du gärna delar med dig av.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är det viktigt att tänka på följande när du skapar värdefullt och relevant innehåll för din målgrupp.

  • Förstå din målgrupp och utgå från deras utmaningar
  • Dela med dig av goda exempel
  • Skapa tillit genom att visa på olika perspektiv
  • Gör det enkelt för kunden att ta till sig informationen du har
  • Dela med dig

Lycka till i ditt skapande av innehåll!

Vill du komma igång? Skicka oss ett meddelande…

Tack! Vi hör av oss så snart vi kan!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Boka ett möte redan nu.

Vi vill gärna höra om era ambitioner, mål och utmaningar inom digital marknadsföring – och framförallt ge tips på marknadsaktiviteter som passar just er!

Boka möte