Blogg
Design

Öka konverteringarna med bra webbdesign

Din hemsida kan ses som ett skyltfönster för din verksamhet. Vi har alla gått förbi en butik som ser inbjudande ut med ett tydligt utbud och där varorna är placerade snyggt. Likväl har vi säkert alla gått förbi ett skyltfönster där du knappt ser in i butiken eller där varorna ligger huller om buller.

Vilken butik kommer locka dig mest?Sannolikt den butik som är snyggt stylad och iordninggjord. Så fungerar även din hemsida. Har du en gammal, rörig eller märklig design riskerar du att besökarna lämnar sidan lika fort som de klickade sig in. Problemet är att ”fula” hemsidor varken bygger förtroende eller väcker nyfikenhet. Två saker som är otroligt viktiga för att kunna bygga en relation med din målgrupp och konvertera dem till leads.

Enkelt sammanfattat kan vi säga att bra design leder till ökad försäljning.

Vad är egentligen bra design?

I en undersökning genomförd av Adobe svarade 68% att en genomgående snygg design är viktigt för att de ska stanna på sidan. Responsiviteten var även en avgörande faktor då 73% svarade att innehållet behövde se bra ut på den specifika enheten som användes. Hela 38% lämnar sidan om layouten inte är tilltalande och 33% lämnar sidan om den är svåranvänd, dvs att knappar och länkar inte fungerar bra.

Vi vet alltså att dålig design leder till att besökare lämnar sidan utan att konvertera. Oavsett hur bra innehållet i sig är. Därför ska vi i det här inlägget gå igenom några grundläggande tips på vad som är bra design.

Oftast ska man leva efter principen ”less is more” när det gäller design. Det är lätt att vilja trycka in så mycket som möjligt på liten yta för att användarna inte ska behöva scrolla eller att inte kunna välja bort innehåll eftersom all information känns viktig. Om du överöser användaren med information kommer det speglas i hur länge de stannar och om de är villiga att konvertera eller inte.

Enhetlighet

Enhetlighet gäller både färg, form och typsnitt. Om du blandar mellan flera olika typsnitt beroende på vilken sida det gäller kommer helhetsintrycket upplevas rörigt och oprofessionellt. Det går bra att använda 2-3 typsnitt som kompletterar varandra men inte fler än så.

Du kan exempelvis använda ett typsnitt för rubriker och brödtext och ett annat för CTA’s eller för text som ska väcka läsarens uppmärksamhet lite extra. Du kan även ha ett separat typsnitt i loggan än vad som används i den löpande texten på hemsidan.

När det gäller färg är det också viktigt att hitta färger som kompletterar varandra och känns sammanhängande. Välj hellre ett fåtal färger och var tydlig hur du använder dessa. Hubspot har tagit fram en riktigt bra guide om hur man bör tänka kring färgval i digitala kanaler. Du hittar hela guiden här.

Vissa psykologer menar att hur färgen uppfattas står för 60% av anledningen bakom varför man genomför en handling eller inte. Med andra ord är färgval betydande för konverteringsgraden. En färgkombination som upplevs som dålig kan till och med ge samma upplevelse som en hemsida som laddar långsamt.

Det finns flera olika exempel på företag som ökade konverteringarna genom att byta färg på deras Call-to-Action knappar. Detta kan enkelt göras genom Google Optimize för att säkerställa att ändringarna leder till en förbättring. På så sätt kan du testa att om ni byter ut färgerna på en CTA så kan ni se konkreta resultat på vilken färg som presterar bäst.

Navigering

Ett enkelt sätt att hjälpa besökare att hitta på hemsidan är en tydlig meny och en lättnavigerad hemsida. De flesta vill snabbt veta vad du erbjuder innan de är intresserade av att veta någonting mer om din verksamhet.

I en studie om hur man inom B2B använder och interagerar med hemsidor svarade 86% att de direkt ville se produkter och tjänster. 60% svarade att de sedan var intresserade av kontaktuppgifter. Om användarna inte enkelt hittar informationen de letar efter kommer de helt enkelt lämna sidan.

Bilder och infographics

Människor är generellt sett visuella varelser. Text i all ära men en bild säger ibland mer än tusen ord. Om du fyller hemsidan med mycket text så se även till att varva med bilder, ikoner och infographics för att förstärka ditt budskap.

En stark fördel med infographics är att du kan presentera mycket data och mycket information på ett enkelt och engagerande sätt. Dessutom så ökar sannolikheten att målgruppen interagerar med ditt innehåll med upp till 80% genom att du lägger in visuellt innehåll.

Fokusera inte enbart på texten som du fyller hemsidan med. Visuella element som ikoner, bilder, filmer och infographics är minst lika viktiga för användarupplevelsen.

Dålig design som får användare att lämna hemsidan

Vad ska man då undvika när det kommer till webbdesign?

Överanvändning av element

Om du blandar text och bild med formulär, popups, en CTA och en film i samma vy kommer dina besökare inte veta vad de ska fokusera på. Istället för att interagera med något av ditt innehåll kommer de sannolikt välja att lämna sidan. Sprid ut innehållet och var inte rädd för att bygga på längden. Om du har en design och innehåll som besökaren vill interagera med kommer de leta sig vidare och hitta mer information med tiden.

Färgval som krockar

Genom att blanda färger som inte passar ihop med varandra riskerar du att helhetsupplevelsen av din hemsida blir sämre. Det kan i värsta fall ge din målgrupp huvudvärk eller skada deras förtroende för ditt varumärke. Är du osäker på vilka färger som passar ihop kan du ta hjälp av verktyg som Paletton.

Videos som automatiskt spelar upp ljudet

I dagens öppna kontorslandskap är det inte jättekul att klicka sig in på en hemsida och automatiskt få ett videoklipp uppspelat på högsta volym. Istället för att fokusera på om innehållet i videon är relevant för oss så fokuserar vi på att snabbt stänga av och inte störa kollegorna. I värsta fall stängs själva sidan ner och personen letar istället vidare på annat håll.Lägg till undertexter så att besökaren kan hänga med i videon utan ljud och låt personen själv bestämma när de vill slå på ljudet.

Sammanfattning

Bra webbdesign är ofta lika mycket användarvänlighet som det grafiska och handlar oftast om att hålla det enkelt och avskalat. Se till så att typsnitt och färgval är enhetliga och välj ett fåtal färger som kompletterar varandra.

Vill du öka antalet konverteringar på hemsidan gäller det att presentera information på ett tydligt och lättillgängligt sätt. Blanda in visuella element i din text och se till så att hemsidan och menyerna är lättnavigerade.Genom bra design kan du bygga förtroende, få besökare att stanna längre och öka antalet konverteringar.

Vill du bolla konverteringsoptimering eller webbdesign? Kontakta oss nedan så pratar vi vidare över en kopp kaffe!

Boka ett möte med Contitude

Vill du komma igång? Skicka oss ett meddelande…

Tack! Vi hör av oss så snart vi kan!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Boka ett möte redan nu.

Vi vill gärna höra om era ambitioner, mål och utmaningar inom digital marknadsföring – och framförallt ge tips på marknadsaktiviteter som passar just er!

Boka möte