Blogg
Digital marknadsföring

Så får du chefen att förstå behovet av Inbound Marketing

Att få ihop alla marknadsföringsaktiviteter som krävs för att få många leads, och som faktiskt leder till nya kunder, kan kännas övermäktigt ibland. Som en konsekvens av det kan vardagen för dig som arbetar på en marknadsavdelning bli mindre effektiv och kännas svårare än vad den behöver göra.

Om du känner att det börjar bli dags att effektivisera marknadsföringen och lätta på arbetsbördan kan ett ett alternativ för företaget vara att köpa in marknadsföringstjänster utifrån. Vill du få tips och råd om hur du ska få chefen med på tåget? Då ska du läsa vidare!

För att effektivisera marknadsföringen och era aktiviteter är Inbound Marketing och Marketing Automation värt att hålla koll på.

I den här artikeln ska vi gå igenom vad Inbound Marketing och Marketing Automation är för något. Dessutom ska vi också ge dig bra tips om hur du säljer in dessa marknadsföringstjänster till chefen.

Marknadsavdelningens olika utmaningar

Idag har en typisk marknadsavdelning ett antal utmaningar att ta sig an. Det kan vara allt från att hantera en osäker marknad, att hänga med i den digitala utvecklingen eller att ge era kunder en bättre upplevelse med ett mer personligt innehåll i era kanaler online.

Kanske finns den här kompetensen redan hos er, men problemet är att ni inte hinner med allt som ska göras. Alternativt är det något som ni behöver mer av. Att vidareutbilda personal kan vara ett sätt, men det kan ta tid. Tid som ni behöver till annat! Av den här anledningen kan det vara en bra idé att lyfta blicken och ta hjälp utifrån.

Framför allt behöver ni titta på Inbound Marketing och Marketing Automation, en marknadsföringsstrategi som faktiskt kan hjälpa er att klara av de här utmaningarna!

Vad är Inbound Marketing?

Förenklat skulle man kunna beskriva Inbound Marketing som en marknadsföringsstrategi som går ut på att förtjäna kundernas engagemang, i stället för att tvinga sig på dem. Nyckeln här är att lyssna in vad kunderna vill ha.

Med hjälp av den här typen av strategi får man en långsiktigt lönsam marknadsföring. En bonus är bättre kundrelationer och en potentiellt högre försäljning!

Inbound Marketing handlar om tre steg:

 1. Attract - via till exempel sociala medier och blogginlägg med bra information som ger svar på kundens frågor.
 2. Engage - skapa en relation med kunderna genom att tala om vad ni har att erbjuda dem.
 3. Delight - vårda dessa relationer så att de blir ambassadörer för ert varumärke!

Kort sagt så är alltså målet med Inbound Marketing att lyckas locka till sig fler besökare online och sedan konvertera dem till riktiga kunder. Lyckas man bra med sin inbound marketing får man lojala kunder som blir en ovärderlig tillgång för företaget!

Vill du lära dig mer om Inbound Marketing kan du ladda ner vår guide för att lära dig mer här!

BOKA MÖTE

Vad är Marketing Automation?

Till att börja med måste vi förklara skillnaden mellan Inbound Marketing och Marketing Automation innan vi går vidare. Medan Inbound Marketing är själva strategin så är Marketing Automation verktyget (programvaran) för att lyckas med den.

Kortfattat är Marketing Automation ett system som slår ihop marknadsföring och försäljning. Det här är några exempel på vad som ingår i Marketing Automation:

 • Automatiska mailutskick
 • Leadsformulär
 • Leadscoring
 • Workflows för bearbetning av leads

Vinsten ni får av att använda de här verktygen är att kunderna får en bättre upplevelse, ni får en effektivare marknadsföring och ni kommer att få fler leads.

Argumentera för vinsterna med Inbound Marketing

Inbound Marketing

 • Ökad trafik till er webbplats. Som tidigare nämnts är ett av målen med inbound marketing ökad trafik av potentiella kunder. Och kunderna hittar till er på egen hand!
 • Man lägger fokus på rätt typ av kunder från början. Så ni inte behöver slösa tid på de som ändå inte är intresserade.
 • Inbound är billigare än Outbound. Enligt HubSpot är varje lead i inbound marketing 62 % billigare än om man använder traditionell marknadsföring.
 • Tar mindre tid. Tid som ni kan lägga på annat!
 • Det är kostnadseffektivt. Ni kommer att få bättre resultat med mindre arbete helt enkelt.

Marketing Automation

 • Ni kommer att spara tid och resurser. Även om det tar lite tid att upprätta ett bra system med Marketing Automation, så kommer arbetet att gå mycket snabbare sen när det är på plats!
 • Ett bättre samarbete mellan er och säljavdelningen. Ni kommer bara skicka vidare bra leads till säljavdelningen. Med leadscoring kan du enkelt se vilka besökare som är redo att bearbetas av sälj och de som inte har uppfyllt kraven än kan du fortsätta att bearbeta. Läs mer om leadscoring i vår artikel om Marketing Automation här
 • Ni får en bättre överblick på marknadsföringen. All information kommer att finnas på samma plats.
 • Det kommer göra det lättare att analysera marknadsföringen. Som en konsekvens av den bättre överblicken kommer det att bli lättare att mäta och utvärdera era marknadsinsatser.
 • Ni får bättre relationer med era kunder. Marketing Automation förbättrar kvaliteten på kommunikationen med era kunder.

Vilka Marketing Automation system finns det?

Det finns många Marketing Automation system där ute. De har såklart sina för- och nackdelar och har olika fördelar beroende på användningsområde. HubSpot brukar ligga bra till generellt och anses av många som bäst överlag. Det gäller att hitta det verktyg som är lämpligt för dina behov och vad som fungerar för din budget. Andra exempel på Marketing Automation System är:

 • ActiveCampaign
 • Marketo
 • GetResponse
 • SharpSpring
 • Sendinblue
 • Pardot
 • Omnisend

Vi rekommenderar att spana in FunnelBud. De erbjuder en bra allt-i-ett lösning och använder SharpSpring som Marketing Automation-system. Då det kan vara tekniskt och tidskrävande att sätta upp alla automatiseringar så erbjuder de en smidig lösning. De hjälper till med uppsättningen i form av ett månadsabonnemang utan bindningstid. I jämförelse med andra så håller de en bra prisnivå.

Att ge chefen dessa argument kommer förhoppningsvis att få denne att förstå fördelarna med att investera i Inbound Marketing och Marketing Automation.

Lycka till!

Vill du veta mer om Inbound Marketing och Marketing Automation? Tveka inte att boka in ett möte med oss så berättar vi mer!

BOKA MÖTE

Ladda ner stora SEO guiden här!

Ladda ner vår marknadsplansmall helt gratis här!

Vill du komma igång? Skicka oss ett meddelande…

Tack! Vi hör av oss så snart vi kan!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Boka ett möte redan nu.

Vi vill gärna höra om era ambitioner, mål och utmaningar inom digital marknadsföring – och framförallt ge tips på marknadsaktiviteter som passar just er!

Boka möte