Blogg
Digital marknadsföring

Vad är skillnaden på White Hat och Black Hat SEO?

Man kan undra vad hattar och sökmotoroptimering har med varandra att göra, men har man en webbplats eller en blogg, och anstränger sig för att få en så bra ranking som möjligt hos sökmotorerna, så kommer man förr eller senare att stöta på begreppen White Hat och Black Hat SEO.

Det handlar om vilka strategier och metoder man använder för synas så högt upp som möjligt bland sökresultaten. White Hat är när man använder sig av etiska metoder som följer sökmotorernas riktlinjer. Black Hat är de oetiska knep man kan använda för att fuska sig till en bättre ranking. White Hat SEO Sökmotorerna vill ge en så bra upplevelse som möjligt för sina användare, och uppdaterar ständigt sina sökalgoritmer att lyfta fram sökresultat som är relevanta, legitima och trovärdiga. Vill man få en bra ranking enligt White Hat SEO finns det en rad metoder man kan använda sig av.

  • Skapa ett unikt och högkvalitativt innehåll i längre format. Och publicera nytt innehåll regelbundet.
  • Använda relevanta sökord i texterna.
  • Få inkommande länkar. Att många andra webbplatser länkar till ens sida ses som röst för sidan.
  • Ha en bra byggd och välstrukturerad webbplats som är enkel att navigera, och har tydliga titlar, beskrivningar, metadata, alt-texter etc.

Black Hat SEO använder tvivelaktiga metoder för att få bättre ranking, trots att de bryter mot sökmotorernas riktlinjer. Överlag handlar det om knep för att lura sökmotorernas algoritmer. Algoritmerna uppdateras ständigt för att upptäcka och sålla bort sidor som använder Black Hat-metoder, så taktikerna förändras hela tiden och blir mer sofistikerade för att ligga steget före. Här är några exempel på Black Hat SEO:

  • Cloaking: En metod som går ut på att sökmotorerna ser en annan version av sidan än den besökarna ser, och blir lurade att rangordna den högre.
  • Keyword stuffing: Att fylla texten med så många sökord som möjligt för att få bättre ranking. Resultatet blir dock att texten blir svårläst för besökaren. En rekommendation är att sökorden inte bör överstiga 4% av texten.
  • Dolda sökord: Fylla en sida med sökord, men att dölja dem för besökarna med CSS eller genom att lägga dem i samma färg som bakgrunden.
  • Kopiering och article spinning: Ett gammalt knep om man hittade en artikel med bra ranking var helt enkelt att sno den rakt för publicering på den egna sidan. Idag straffas den typen av stöld av sökmotorerna, som lyfter fram unikt material, men ett nytt knep är att ta den stulna texten och köra den genom ett program som byter ut orden mot synonymer, så att texten framstår som ett unikt material i sökalgoritmerna.

Välj ljuset och undvik mörkret. Det kan verka lockande att använda sig av Black Hat-metodernas lukrativa genvägar som utlovar snabba och goda resultat, men de resultaten är i regel kortlivade. Sökmotorernas algoritmer förändras ständigt, och upptäcker snabbt fulknepen. Straffet för att bryta mot sökmotorernas riktlinjer blir att man försvinner helt från sökningen. Att ta sig fram på ett just sätt lönar sig alltid i längden. Det handlar dessutom om mer än att bara synas i sökmotorerna. Att man publicerar något online handlar om att nå ut till människor och skapa relationer. Black Hat SEO går ut på att skriva för sökmotorer istället för människor. Något som oftast saboterar användarupplevelsen. Man kanske syns för ett kort ögonblick, men i längden blir man ihågkommen som någonting negativt.

LADDA NED SEO GUIDEN 2023

Vill du komma igång? Skicka oss ett meddelande…

Tack! Vi hör av oss så snart vi kan!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Boka ett möte redan nu.

Vi vill gärna höra om era ambitioner, mål och utmaningar inom digital marknadsföring – och framförallt ge tips på marknadsaktiviteter som passar just er!

Boka möte