Blogg
Inbound marknadsföring

Välj rätt verktyg för webbinarier

Webbinarium blir allt mer populärt och trenden ser ut att hålla i sig. En av de stora anledningarna till att det blivit så aktuellt med webbinarium är såklart Covid-19 som har gjort att de flesta företagen varit tvungna att tänka nytt. Då det inte varit möjligt att hålla fysiska seminarier med ett större antal deltagare med anledning av de restriktioner som införts. Dessutom arbetar fler och fler hemifrån vilket gör att webbinarium blir ännu mer aktuellt.I detta blogginlägget ska vi fokusera på webbinariumsystem och webbinariumverktyg som finns tillgängliga och gå igenom vad du bör tänka på när du håller ditt första webbinarium.

Vad är ett webbinarium?

För de som inte varit på ett webbinarium och de som inte vet vad det är så kommer vi först snabbt gå igenom det. Ett webbinarium är precis som ett seminarium fast på webben istället för fysiskt. Det är samma procedur som ett seminarium där arrangören av webbinariet ofta håller en presentation eller föreläsning där flertalet deltagare lyssnar in. Det är likt ett webbmöte, utan att du kan se alla deltagarna. Deltagarna brukar kunna ställa frågor och kommentera genom en chatt.

Hur gör jag för att hålla ett webbinarium?

 1. Först och främst behöver du ta fram en presentation eller något tema som du vill prata om på ditt webbinarium.
 2. När du har temat eller presentationen klar så är nästa steg att bjuda in gäster till ditt webbinarium. Här krävs eventuellt lite marknadsföring för att nå rätt deltagare. Strategierna och taktikerna är många för att få in deltagare till ett webbinarium men det som ofta brukar fungera väl att skicka personliga inbjudningar via email till ert kundregister och potentiella prospekt. Sociala medier kan också vara en bra kanal för att nå ut till personer som kanske inte finns i ert kundregister.
 3. När du fått in deltagare så kommer det till att hålla själva webbinariet. Det kan ske på många olika sätt och ofta blir den en budgetfråga och vilka resurser som redan finns på plats som styr. Det går att hålla ett enkelt webbinarium där du endast behöver din dator där du delar presentationen och filmar dig själv. Ska man höja nivån några steg till så går det att ta en filmare som sätter upp flertalet kameror och live under webbinariet byter vinklar filmar dig och eventuellt flera presentatörer. Det får en mer professionell känsla men det viktigaste är att du gör något som passar din målgrupp.
 4. Om du vill finns det även möjlighet att svara på frågor antingen under presentationen eller efter. Valet är upp till dig vad du tycker känns bekvämt och vad som passar innehållet i presentationen. För att hålla fokus kan det vara fördelaktigt att ha en person som hjälper till med att läsa frågor som kommer in i chatten och välja ut de mest relevanta för att sedan ställa dem till dig vid tillfälle.
 5. Efter att webbiariet är genomfört så är det en god ide att följa upp med deltagarna. Att ta in feedback på vad deltagarna gillade och inte gillade är bra för att göra nästa webbinarium ännu bättre. Sedan vill du säkert följa upp vissa potentiella kunder med ett email och tacka för deltagandet samt bjuda in för att diskutera ämnet vidare på ett möte eller bjuda in till ett uppföljande webbinarium.

För att underlätta många av ovanstående delar finns verktyg för webbinarier och system som hjälper dig hålla reda på deltagare, skicka ut inbjudningar, sätta upp länkar mm.

Hur ska jag välja bästa verktyget för att hålla ett webbinarium?

Till följd av att webbinarier har blivit ett substitut för seminarier har antalet leverantörer som tillhandahåller tjänster för webbinarier ökat lavinartat. Det är därför inte lätt att välja rätt verktyg som passar dig. Precis som med allt annat så är du och ditt företag unikt och det finns inte en leverantör som passar alla utan du behöver hitta något som passar just dig.Det som är viktigt att börja med är att du går igenom vad du vill ha ut av verktyget. Här kommer några frågor du ska ställa dig innan du väljer och utvärderar valet av verktyg.

 • Hur många deltagare kommer på mitt webbinarium?
 • Ska deltagarna kunna interagera med mig under webbinariet?
 • Behöver jag hjälp med att hantera inbjudningar, påminnelser och uppföljning av deltagare?
 • Vill du genomföra undersökningar eller frågor under webbinariet?
 • Hur långt ska ditt webbinarium vara?
 • Behöver du Call To Actions i webinariet?

 

När du har besvarat ovanstående frågor så är det bara till att leta upp leverantörer och jämföra.

Vi på Contitude vill tacka Sheryll Chua på Funnelbud som gjort en snabb genomgång av några utvalda leverantörer om du kan se i nedan stående tabell.

  Live Webinar Förinspelat Webinar Deltagare Längd Q&A Polls Survey Live Chat In-video CTA Pris
Zoom (meeting) Ja Nej 100 Unlimited hours/month, 40mins/session Nej Nej Nej Nej Gratis
Crowdcast Ja Nej 50 5/month, 2hrs/session Ja Ja Ja Ja Från $20/månad
GoToWebinar Ja Ja 100   Ja Ja Ja   Från $49/månad
Demio Ja Ja 50 Unlimited hours/month, 3hrs/session Ja Ja Ja Ja Från $34/månad
Livestorm Ja Ja 100 Unlimited hours/month, 4hrs/session Ja Ja Ja Ja Från $99/månad
WebinarJam Ja Ja 5000 Unlimited hours/month, 2hrs/session Ja Ja Ja Ja Från $499/år

* leverantörer ändrar ständigt innehåll i deras paket och därför kan denna tabell vara utdaterad när du läser detta. Men vi gör vårt bästa för att hålla den uppdaterad.

Sammanfattning

Det är mer än man kan tro att hålla koll på när du ska sätta upp ett webbinarium och därför finns det goda skäl att använda sig av ett bra och prisvärt system för webbinarium. Det finns ingen leverantör som kommer att passa alla utan det viktiga att ta med sig när du letar efter system för webbinarium är att utgå från vad du behöver. Gör gärna en lista på saker som du behöver innan du börjar leta efter leverantörer. Då blir det lättare att ta rätt beslut.

Stolpa sedan upp de olika leverantörerna i en tabell och jämför från ett objektivt perspektiv så kommer du att lyckas med val av webbinariumverktyg.

 

 

Vill du ha råd och hjälp med att sätta upp webbinarium? Vi på Contitude hjälper kunder med hela processen från marknadsföringen för att få in deltagare till att filma webbinariet.

Boka ett möte via länken nedan om du vill ha hjälp med att utvärdera webbinariumsystem.

Boka ett möte och få hjälp att utvärdera vilket system som passar dig!

Vill du komma igång? Skicka oss ett meddelande…

Tack! Vi hör av oss så snart vi kan!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Boka ett möte redan nu.

Vi vill gärna höra om era ambitioner, mål och utmaningar inom digital marknadsföring – och framförallt ge tips på marknadsaktiviteter som passar just er!

Boka möte