Blogg

Content is King - men hur lägger man upp en bra contentplan?

Du har säkert hört talas om att ”Content is King” och för digital marknadsföring är det helt sant. För att bedriva effektiv marknadsföring online behöver man inte bara locka besökare till sin hemsida utan även få dem att stanna och engagera sig i ditt företag. Det görs med hjälp av content!

Vad är egentligen content?

Innehåll är den svenska översättningen av content. Många ser det som synonymt med text men content kan vara så mycket mer så som bild, video, ljud mm.

Varför fungerar content?

Content på din hemsida är det som både driver trafik och får besökare att engagera sig i ditt företag. Det driver trafik genom att hemsidan blir indexerad av sökmotorer och hamnar högt upp i sökresultat eller genom t.ex. en välgjord annons. Det engagerar genom att det publicerade innehållet är det som fångar upp besökarna och får dem att läsa, lyssna eller titta vidare.Producerar man content är det viktigt att fokusera på att både skapa ett material som uppskattas av sökmotorer men framförallt material som engagerar dina besökare. Det spelar ingen större roll om sökmotorerna rankar en hemsida högt om den inte konverterar.Tänk alltid på vilken persona materialet riktar sig till så att det blir intressant för den person som är tänkt som mottagare av materialet. Ska t.ex. ett blogginlägg skrivas för ett byggföretag som i si tur riktar sig till potentiella kunder som ska bygga altaner? Då kan ett relevant ämne att skriva om vara vad man ska tänka på när man ska bygga just en altan, vad man ska ha förberett eller när man behöver bygglov. Detta är sannolikt information som är intressant och aktuellt för en person som vill starta ett altanbygge och som personen dessutom troligtvis söker efter på nätet. Sedan behöver blogginlägget innehålla sannolika söktermer för en sådan sökning som t.ex. ”Behövs bygglov för att bygga en altan?”. Ett förslag på hur ett blogginlägg kan struktureras är då att skriva en lista med svar ”ja” eller ”nej” på många specifika liknande frågor i blogginlägget. Detta för att öka möjligheten att komma upp i sökresultaten på just de frågorna.

JobAssigner-content-video-430914-edited

 

Få maximal utväxling av content

När ditt content är publicerat är det ett god idé att försöka få ut maximalt värde av materialet som är publicerat. Låt oss säga att du har kommit igång med videomarkandsföring och publicerat en ny film på hemsidan som förklarar din tjänst. Då vill du såklart att så många som möjligt ska se den. Videon kommer indexeras av sökmotorerna men detta är en process som tar tid och din film kanske inte kommer på högst upp på första sidan i sökmotorerna. Det finns därför flera bra anledningar till att sprida din film i sociala medier för att maximera spridningen. Genom att publicera både på Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn mm. skapas goda förutsättningar för att ditt content syns för din målgrupp.

Content tar tid

Att arbeta med content och digital marknadsföring är en långsiktig investering och resultaten visas inte över en natt. Då vi vet att det tar tid att få önskade resultat är det viktigt att sätta en tydlig plan för arbetet med content och se till att den planen följs. Kontinuitet är dels bra för att din hemsida ska kännas aktuell och levande men även för att man inte ska missa något.Vi på Contitude har tagit fram en content planeringsmall som förhoppningsvis kan hjälpa dig sätta din plan, och hålla reda på hur du ligger till enligt planen.

Content med rimliga ambitioner

Se till att sätta contentplanen med lagom ambitioner så att du har möjlighet att genomföra denna under en längre period. Annars är det svårt att utvärdera resultatet av insatserna. Tänk på att kontinuitet i längden har större påverkan än enskilda punktinsatser. Viktigt är också att du följer upp genom att mäta resultaten av din contentmarknadsföring. Fördelen med digital marknadsföring är att det går att mäta på detaljnivå och att marknadsföringen har möjlighet att bli datadriven för att nå bättre return on investment. Om inte Google Analytics och Google Search Console är uppsatt ännu så ta tiden att sätta upp det och börja följa upp resultaten.Lycka till med er produktion av content och vill ni veta hur vi kan hjälpa dig att lyckas med er digitala marknadsföring så kontakta oss gärna!

Ladda ned din content planeringsmall här!Ladda ned vår guide om Inbound marknadsföring

Vill du komma igång? Skicka oss ett meddelande…

Tack! Vi hör av oss så snart vi kan!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Boka ett möte redan nu.

Vi vill gärna höra om era ambitioner, mål och utmaningar inom digital marknadsföring – och framförallt ge tips på marknadsaktiviteter som passar just er!

Boka möte