Blogg
Data och Analys

Google lägger ned Google Optimize

Den 20 januari meddelade Google att de kommer att lägga ned Google Optimize.
Google Optimize är ett verktyg där man lätt kunde genomföra A/B test på sin hemsida. Det har varit ett välanvänt verktyg hos oss på Contitude då vi lätt kunnat testa förbättringsmöjligheter på webbplatser. 

Fram till den 30 september kommer Google Optimize att fortsätta samla in data men efter det så kommer du inte längre kunna använda verktyget.

Finns det något alternativ till Google Optimize?

Google egna plan är att A/B testning möjligheter ska skapas i Google Analytics 4 (GA4).
De har inte gått ut med exakt när dessa funktioner ska lanseras och hur de kommer att fungera och se ut men sannolikt kommer någon form av version innan den 30 september. 

Annars finns det många andra verktyg för att sätta upp A/B test. Här är en liten lista på alternativa verktyg:
AB Tasty
Adobe Target
Convert
Kameleoon
Maxymizer
Monetate
Omniconvert
Optimizely
VWO
Webtrends Optimize

 
Varför lägger Google ned Google Optimize? 

Enligt nyheten som Google publicerade om att man lägger ned Google Optimize så är den primära anledningen till att den funktionaliteten som eftersöks av A/B testare inte finns i Google Optimize. Därför anser de att det är bättre att investera i en ny version av A/B testning i GA4 istället.
Jag håller inte med Google själva där utan tycker att Google Optimize fyllde en fantastisk funktion med ett gratis verktyg för simpla och lätta A/B test. Alternativen som är gratis är inte lika bra som Google Optimize enligt mig. 

Här hittar du fulla meddelandet från Google.
Google Optimize Sunset

"Initialt tittade vi på tre aktörer att samarbeta med. Eftersom detta inte var inom vår comfortzone eller kompetens så var det viktigt för oss att leverantören kunde lyssna in vårt behov och våra utmaningar och sedan förklara på ett begripligt sätt hur leverantören skulle göra för att hjälpa oss att lyckas. Det blev då självklart för oss att välja Contitude. Våra kontaktpersoner är proffsiga, kommer med bra idéer, är tydliga och levererar alltid.”
Elisabeth Eriksson
VD

Vill du komma igång? Skicka oss ett meddelande…

Tack! Vi hör av oss så snart vi kan!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Boka ett möte redan nu.

Vi vill gärna höra om era ambitioner, mål och utmaningar inom digital marknadsföring – och framförallt ge tips på marknadsaktiviteter som passar just er!

Boka möte