Blogg
Digital marknadsföring

Inbound marknadsföring vs Outbound marknadsföring

För den som precis hört talas om begreppen kan det vara svårt att förstå vad skillnaden är mellan Inbound och Outbound marknadsföring. I detta blogginlägg går vi igenom vad skillnaderna är samt ger våra tips på vad som fungerar och hur du kan arbeta med de båda sätten av digital marknadsföring.Vi börjar med att ta reda på vad Inbound marknadsföring och Outbound marknadsföring är.

Vad är Inbound marknadsföring?

Strategin bygger på att du genom content i form av text, video, blogginlägg, podcasts mm ska skapa värde för en potentiell kund eller lead och att de blir engagerade i ditt innehåll. När ett lead läser ditt engagerande content skapar det förtroende för ditt företag. När behovet någon gång dyker upp för de tjänster eller produkter som du säljer så kommer förtroendet att vara så stort att ditt företag blir en av de potentiella leverantörerna. I ett Inbound marknadsförings-synsätt så kommer då leadet att ta kontakt med ditt företag antingen genom att ladda ned mer information i utbyte mot en email-adress, be om en offert eller att skicka ett mail till dig.

En konvertering har skett.När konverteringen har skett är nästa steg att ta hand om leadet till dess att det är dags för att genomföra en affär. Ofta är en köpare intresserad av att själva ta reda på information och bilda sig en egen uppfattning innan de är redo att trycka på köp-knappen. De vill själva genomföra research innan de genomför själva köpet. Därför att det viktigt att underhålla och ta hand om de leads som kontaktar dig men som inte omedelbart är intresserade av att genomföra en affär. Arbetar du enligt Inbound marknadsföringsstrategier ska du hålla leadet varmt så länge som det behövs tills leadet är redo för att genomföra en affär. Det kan vara genom att skriva nyhetsbrev, blogginlägg, hålla webbinarier mm.Dessa steg som beskrivits ovan följer den trattmodell vi på Contitude arbetar med som består av att:

  • Attrahera
  • Engagera
  • Konvertera
  • Underhålla

Vi har skrivit ett utförligare inlägg om bara Inbound marknadsföring och du kan läsa det här: Vad är Inbound marknadsföring?

Vad är Outbound marknadsföring?

Outbound marknadsföring är motsatsen till Inbound marknadsföring och kan benämnas som uppsökande marknadsföring där du inte vet om personen som nås av annonsen eller annan aktivitet aktivt letat efter den tjänst eller produkt du erbjuder. Exempel på dessa typer av aktiviteter kan vara TV-reklam, radio-reklam, telemarketing och email-marketing. Det många av dessa aktiviteter har gemensamt är att de handlar mycket om varumärkeskännedom i ett tidigt stadie av köpresan.Precis som med Inbound Marknadsföring så finns även här flera trattmodeller man kan arbeta kring. En av de vanligare modeller kallas för AIDA ser ut som följande:

  • Awareness (Medvetenhet)
  • Interest (Intresse)
  • Desire (Efterfråga)
  • Action (Handling)

Från ett kundperspektiv är det lätt att förstå varför Inbound marketing strategier är att föredra. Du känner säkert igen dig med att bli uppringd några gånger per vecka eller att ha mailkorgen full med e-mail som du kanske inte bett om att få.

Inbound vs Outbound marknadsföring

Det finns flera fördelar med båda sätten att marknadsföra sig. När det kommer till Inbound marknadsföring är det ett långsiktigt arbetssätt som över tid kommer att skapa ett bättre flöde av inkommande ”heta leads” som dina säljare sedan kan bearbeta vidare och genomföra affärer med.Detta eftersom man möter den potentiella kunden just i den tidpunkt då personen har ett ”problem” som behöver lösas. Har du då en lösning på detta problem och är tillgänglig på de kanaler som personen letar efter svar är därför möjligheterna mycket goda till att få en ny kund.Men om man är nystartat företag och precis ska börja sitt säljarbete räcker det oftast inte med endast Inbound marknadsföring.

Då vill man gärna berätta för den potentiella kunden att om de någonsin skulle få ett problem så finns er lösning där. Outbound Marknadsföring handlar mycket om att bli ”Top of Mind” för den potentiella kunden vilket gör att man vill synas innan problem kommit till. Har du dessutom en unik och ny produkt så är det svårt för dina prospekts att hitta dig för att det inte finns något liknande att söka på.

Därför är ofta en kombination av både Inbound marknadsföring och Outbound marknadsföring att föredra då vi vill möta kunden innan dess problem har uppstått och vara först på plats när det väl har uppstått.Hör gärna av er om ni vill veta mer om hur man på ett effektivt sätt kombinerar Inbound och Outbound Marknadsföring.

LADDA NED MALL FÖR  MARKNADSPLAN

Vill du komma igång? Skicka oss ett meddelande…

Tack! Vi hör av oss så snart vi kan!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Boka ett möte redan nu.

Vi vill gärna höra om era ambitioner, mål och utmaningar inom digital marknadsföring – och framförallt ge tips på marknadsaktiviteter som passar just er!

Boka möte