Blogg
Digital marknadsföring

Vad är MaaS – Marketing as a Service?

Du kanske har hört talas om Contitude´s Marketing as a Service men inte riktigt fått det förklarat helt och hållet. I detta blogginlägg kommer vi att försöka reda ut begreppet så att du får en djupare förståelse.

Det här är Marketing as a service?

Marketing as a Service är en ny och unik modell som är framtagen baserat på våra kunders behov och utmaningar.

Genom åren har vi pratat med tusentals marknadschefer som upplever att det är utmanande att få ihop ett riktigt vasst marknadsföringsteam som kan driva marknadsföringen framåt på ett effektivt sätt.

Tidigare har marknadschefer försökt rekrytera olika kompetenser till företaget men det blir dyrt då det krävs flera olika specialist kompetenser. Ett annat alternativ har varit att gå till en traditionell byrå inom ett specifikt område. En traditionell byrå kan såklart vara bra men de jobbar oftast i silos. Speciellt om man som företag har flera olika byråer som man jobbar med.

Fördelarna med MaaS

Nu till varför vår MaaS-modell är så uppskattad av våra kunder. Genom att kombinera lokala digital marknadsstrateger med ett förlängt team av experter inom olika område (tex SEO, Content, Ads, SoMe, Marketing Automation, Leadgeneration och webb med mera) kan vi sätta ihop en flexibel lösning till våra kunder baserat på deras behov.

I ett MaaS-upplägg kan vi vara otroligt flexibla med vilka olika tjänster som ingår och vi vi kan lätt byta ut, lägga till eller ta bort delar då behovet förändras med tiden. På detta vis är vi snabbfotade och kan enkelt röra oss tillsammans i denna föränderliga värld vi lever i. Du har ett månadsabonnemang med kort uppsägningstid.

Om du är intresserad av att prata vidare med oss om MaaS får du gärna boka ett möte med oss här!

Vi berättar mer om vad MaaS är

Om du är intresserad av att se en video där jag berättar om vad Marketing As A Service är får du gärna spana in den nedan:

Hur kommer framtidens marknadsföring att se ut?

Inom marknadsföring har det hänt otroligt mycket de senaste åren. Marknadsfunktionen på ett bolag är troligtvis den avdelningen som har varit under störst transformering de senaste tio åren. Det är ju såklart väldigt kul att det hänt så mycket men det gör det också svårt för företag att hinna med och hålla sig uppdaterad.

Väldigt många företag vill idag gärna börja jobba med marknadsföring men känner att det är en för stor kostnad att antingen anställa en marknadsperson eller ta hjälp av en traditionell byrå. Speciellt när man inte heller är helt säker på vilket resultat marknadsföringen kommer ge.

I och med denna snabba utveckling som sker behövs en modell som kan lösa dessa behov. En modell som ligger i tiden och som klarar av att driva framtidens snabbföränderliga marknadsföring.

Det är svårt att veta exakt hur framtidens marknadsföring kommer se ut men det vi vet är att det kommer krävas många olika kompetenser i varierad utsträckning och kompetenser som idag inte finns. Behovet på företag kommer med andra ord förändras hela tiden vilket gör detta klurigt.

Idag står oftast mindre och mellanstora företag mellan två val när det kommer till att komma igång med marknadsföringen:

”Ska jag anställa en marknadsperson eller skall jag anlita en byrå för marknadsföring?”

Eftersom att det har hänt så otroligt mycket inom marknadsföring de senaste åren är det även väldigt svårt att veta vilka kompetenser man skall leta efter när t ex en marknadsperson skall anställas. Kravlistorna är oftast ganska långa och det blir väldigt svårt att hitta en person som är specialist inom alla områden man söker efter. Antingen får man anställa en specialist inom något specifikt område eller en generalist som kan lite om flera områden. Ofta blir inget av delarna en perfekt match.

I samband med att man anställer slutar det i många fall ändå med att man måste komplettera med att köpa in vissa kompetenser eller resurser för att utföra allt som behövs produceras.

Det finns massor med duktiga och kompetenta byråer som är riktigt bra på olika saker. Det svåra här är bara att hitta en byrå som kan hålla i alla delar som analys, strategi, produktion, utförande, mätning och optimering. Det finns några som är väldigt duktiga på hela processen men oftast behövs flera byråer för att kunna få ihop det på ett bra sätt. Detta resulterar rätt ofta i att processerna blir tröga och prislappen hög. Ett upplägg som dessvärre inte passar bolag som har ambitioner att växa och som måste kunna vara snabbrörliga.

Vad är då MaaS – Marketing as a Service?

Då dagens marknadsföring hela tiden utvecklas när det kommer till teknik, strategier och kanaler med mera blir det väldigt svårt att hänga med. Detta löser MaaS genom att sy ihop ett digitalt och externt marknadsföringsteam baserat på hur behovet ser ut idag. Detta team hålls ihop och styrs av en lokal digital marknadsstrateg som på detta vis blir ditt företags egen marknadsavdelning eller ett komplement till den befintliga.

JobAssignertipsar

Vad ingår konkret i ett så kallat MaaS-upplägg?

  • Er egen digital marknadsstrateg lär känna dig och ditt företag
  • Nuläget analyseras i form utav en förstudie
  • En strategi tas fram
  • En aktivitetsplan på 3-6 månader implementeras
  • Ert digitala externa team sätter upp och producerar det innehåll som krävs (tex Google Ads, SEO, texter, video, landningssidor, sociala medier etc)
  • Er digitala marknadsstrateg koordinerar, publicerar och administrerar alla aktiviteter
  • Allting mäts och följs upp för att kunna hålla koll på resultatet
  • Utifrån mätresultatet optimeras alla delar löpande för ökad effekt

Tack vare MaaS – Marketing as a Service kan du hålla nere kostnaderna och jobba med mätbar marknadsföring som ger resultat. Målet med MaaS är att ta marknadsavdelningen från en kostnadsenhet till en inkomstkälla som genererar trafik, leads och affärer till bolaget.

Denna unika modell gör det möjligt att kunna jobba snabbt och även byta ut eventuella kompetenser utifrån hur behovet ser ut idag och framöver. Målet är att ge mindre och mellanstora bolag möjligheten att på ett kostnadseffektivt sätt kunna börja jobba med marknadsföring och på ett sätt som är fokuserat på att ge resultat.

Vill du läsa mer om hur vi hjälper dig att skapa en riktigt vass resultatdriven marknadsföring som hjälper dig att nå era mål - klicka här!

"Tack vare samarbetet med Contitude har vi kunnat skapa en effektiv sälj och marknadsfunktion som skapar fler intäkter till bolaget"
Robert Conzato
VD - Headhuntingbyrån Closers

Vill du komma igång? Skicka oss ett meddelande…

Tack! Vi hör av oss så snart vi kan!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Boka ett möte redan nu.

Vi vill gärna höra om era ambitioner, mål och utmaningar inom digital marknadsföring – och framförallt ge tips på marknadsaktiviteter som passar just er!

Boka möte