Blogg
SEO

Vad kostar SEO

SEO står för sökmotoroptimering och precis som det låter så handlar det om att optimera aktiviteter på primärt sin egen hemsida för att hamna så högt upp i sökresultaten som möjligt. Den största sökmotorn är Google och därför sägs det ofta att SEO handlar om att komma högt upp i resultaten på Google men SEO handlar om att optimera för alla sökmotorer. Här finns ett helt blogginlägg endast om vad SEO är: Vad är SEO

SEO är en av de vanligaste tjänsterna som Contitude levererar och därför stöter vi ofta på frågan hur mycket det kostar. I det här inlägget benar vi ut vad de olika byggstenarna i SEO, vad de kostar och tips på vad man ska tänka på.

Vilka faktorer påverkar SEO?

För att förstå vad SEO kostar så behöver vi förstå vad som påverkar sökresultaten i sökmotorer. Sökmotorer har som mål att alltid ge det absolut bästa svaret på frågan som ställs. Därför kommer alltid relevant innehåll (content) att premieras i sökmotorer. I och med den otroliga volym content som publiceras på internet är det rent av omänskligt för någon att gå igenom och bedöma dess relevans. Istället är det en komplicerad algoritm som rankar och går igenom allt content som finns på internet. Av den anledningen så krävs det mer än bara bra och relevant innehåll. Algoritmer, även om de inkluderar ett visst mått av AI, behöver dock hjälp att tolka innehållet på en hemsida.

När en algoritm läser av en hemsida ser de detta:

Medan vi ser:

Därför handlar SEO, utöver att producera fantastiskt content, även om att hjälpa sökmotorer tolka och tyda det content som finns. Det brukar kallas teknisk SEO.

Sista byggstenen som påverkar ens ranking är backlinks. Backlinks är, enkelt beskrivet, de länkar från externa sidor som “pekar” på din hemsida. Anledningen till att backlinks är viktigt är för att Google till viss del mäter relevans genom backlinks. Det vill säga, ju fler sidor som länkar till en annan sida desto bättre och trovärdigare är sidan.

För att kunna besvara frågan vad SEO kostar så behöver vi därför besvara vad content kostar, vad teknisk SEO kostar och vad backlinks kostar.

Vad kostar text content?

Content (innehåll) kan vara text, bild, ljud, video m.m. Men i just SEO-syfte brukar text vara det mest primära. Video och ljud blir allt mer vanligt, ofta i kombination med text för att möta besökare på sin hemsida på det sätt som är bäst anpassat för besökaren och dess behov. Sökmotorernas algoritmer har dessutom blivit mycket bättre på att tolka och indexera video och ljud.

De vanligaste sättet att optimera content för SEO är genom blogginlägg, artiklar eller landningssidor. Prissättningen för att få ett blogginlägg skrivet skiljer sig mellan olika aktörer. Vissa tar betalt per ord, vissa per timme och vissa tar ett fast pris utan att specificera antal ord eller timmar. Om du anlitar en marknadsföringsbyrå eller en SEO-byrå brukar priserna ligga någonstans mellan 2 000 - 10 000 kr per artikel som motsvarar 800-1 000 ord.

Det som är värt att nämna är att det skiljer sig mycket beroende på vilket typ av content du vill ha. SEO-content brukar inte vara så komplext och är billigare än att skriva en debattartikel på en nyhetssida. Däremot kan komplexiteten av verksamheten eller det ämne du vill skriva om spela in i hur mycket förarbete som krävs.

Vad kostar teknisk SEO?

Teknisk SEO handlar om mer än det faktiska innehållet som påverkar rankingen. Det handlar kort och gott om det som händer bakom kulisserna på hemsidan. Genom att jobba med teknisk SEO, hjälper man sökmotorer så som Google att hitta innehåll på siten enklare. Inom teknisk SEO arbetar man således det med sidtitlar, metabeskrivningar, URLer, internlänkning, alt texter m.m. (Känns det mycket? Här hittar du en ordguide för SEO där vi närmare går igenom vad alla dessa ord betyder..)

Prissättningen varierar mellan olikaSEO-aktörer och ibland det vara svårt att förstå vad du betalar för och hur prissättningen fungerar. Ofta faktureras teknisk SEO som en klumpsumma eller ingår i en månadssumma, därför är det svårt att utreda vad respektive aktivitet kostar och därmen ge en bra indikation på vad teknisk SEO kostar.

Är det specificerat kan man istället ofta se hur många timmar som lagts ner på respektive aktivitet och på så sätt få ett ungefärligt timpris.Timpriserna för teknisk SEO brukar ligga mellan 700 - 2 000 kr per timme. Precis som content så finns det timpris utanför intervallet men majoriteten ligger inom det intervallet.

Vad kostar backlinks?

Backlinks är länkar från andra hemsidor som leder till din hemsida. Viktigt att nämna när det kommer till backlinks är så kallas black hat SEO där det bland annat handlar om att arbeta med backlinks på ett felaktigt sätt så kan sökmotorer att bestraffa ditt content. Här kan du läsa Googles regler kring backlinks.#Men det finns flera sätt att arbeta med backlinks på ett bra sätt t.ex. gästblogga eller skriva artiklar för intresseorganisationer m.m. Här har du några tips på hur du kan arbeta med

Men det finns flera sätt att arbeta med backlinks på ett bra sätt t.ex. gästblogga eller skriva artiklar för intresseorganisationer m.m. Här har du några tips på hur du kan arbeta med backlinks på ett bra sätt. En annan viktig faktor att hålla koll på är do-follow respektive no-follow länkar. Det är även fördelaktigt om den sida som länkar tillbaka till dig har en högre domain authority än vad dina sida har.

Ska du köpa in en tjänst som hjälper dig med att få backlinks är det därför viktigt att du kontrollerar att arbetet utförs på ett korrekt sätt och tar dessa faktorer i beaktning.

Prissättningen för backlinks är också den varierande och priserna kan vara allt från 1 000 - 50 000 kr per backlink.

Vad är ditt mål och ambition med SEO?

SEO är inte en standardiserad produkt eller tjänst även om varje enskild aktivitet är relativt standardiserad så handlar ett arbete med SEO om dina förutsättningar och mål. Kostnaden beror på en mängd olika faktorer där ditt företagsmål och utgångspunkt spelar väldigt stor roll.

Poängen här är att, som med mycket annat, att kostnaden för SEO är relativ och inte kommer att vara densamma som för din grannes företag.

Som alltid med SEO ska du vara medveten om att det är ett långsiktigt arbete och därför ska du se till att du arbetar löpande oavsett om du fokuserar på content, teknisk SEO eller backlinks.

Fördelning mellan content, teknisk SEO och backlinks

För att ta reda på vad SEO kommer att kosta för dig så behöver du förstå fördelningen och relativ påverkan från de olika delarna i SEO. Hur den exakta fördelning ser ut kan vara svårt att se då sökmotorernas algoritmer inte är offentliga men grundtanken är, som tidigare nämnts, att en sökmotor ska ge så relevanta svar som möjligt på frågor som ställs. Därför är det enligt oss på Contitude, content som är det absolut viktigaste i SEO-arbetet. Det är också den mest logiska utgångspunkten då det inte spelar någon roll att du optimerar din tekniska SEO eller backlinks om det inte finns något content att göra det för.

Fördelningen enligt Contitude är 70 % content, 30 % teknisk SEO. Backlinks kan få komma organiskt.

SEO behöver inte kosta någonting

SEO är, trots denna långa artikel, inte så komplicerat och något som alla kan klara av att arbeta med. Alla kan skriva eller producera content och alla kan lära sig grunderna i teknisk SEO samt hur backlinks fungerar. Dock är det tidskrävande och kostnaden för SEO i detta fall blir den tid du lägger ned. Därför tar många hjälp av byråer eller anställer kollegor som arbetar aktivt med SEO.

Sammanfattning

SEO består av flera delar; content, teknisk SEO och backlinks. Kostnaden för dessa delar skiljer sig markant åt både bland byråer och frilansare. För att få en indikation på vad SEO kostar så kan man sammanfatta enligt följande:

Content: Artikel på 800-1000 ord = 2 000 - 10 000

Teknisk SEO : Timpris = 800 - 2000 kr / timme

Backlinks: Per backlink: 1 000 - 50 000 kr

Fördelningen bör vara ca 70% content och 30% teknisk SEO och backlinks.

Vi på Contitude har SEO-paket där vi tydligt anger våra priser. Samma sak gäller för vårt content-paket.

När det kommer till omfattningen av SEO-arbetet så handlar det helt och hållet om ditt företagsmål och utgångspunkt. Det innebär att det alltid skiljer sig från företag till företag hur mycket det kommer att kosta för att nå samma resultat.Boka gärna ett möte med oss om du vill diskutera priser för respektive paket eller aktivitet.

Boka ett möte med Contitude

Vill du komma igång? Skicka oss ett meddelande…

Tack! Vi hör av oss så snart vi kan!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Boka ett möte redan nu.

Vi vill gärna höra om era ambitioner, mål och utmaningar inom digital marknadsföring – och framförallt ge tips på marknadsaktiviteter som passar just er!

Boka möte