Blogg
Digital strategi

Segment i Google Analytics

Här kommer del 2 i vår artikelserie om Google Analytics. Denna artikel kommer att handla om Segment i Google Analytics. Segment är en riktigt spännande funktion i Google Analytics som gör att du lätt kan segmentera en del av besökarna och endast titta på hur de har agerat på hemsidan eller jämföra ett segment med ett annat.

Om du inte har läst första delen i Contitudes artikelserie om Google Analytics som handlar om Filter så hittar du den här: Filter i Google Analytics

Vad är ett segment i Google Analytics?

När du går in i en vy på Google Analytics så ser du alla besökare på din hemsida (förutom de som du redan filtrerat bort). Du vet att du ser 100 % av alla besökare genom denna symbol :

Här står det tydligt att du ser 100 % av alla användare. När du är på startsidan i Google Analytics så ser du inte denna symbol men det är 100 % av alla besökare som rapporteras även då.

Ett segment är en del av dina besökare och du kan själv skapa ett segment som du vill analysera mer noggrant. Det kan vara speciellt intressant om du vill följa alla besökare som kommit in från en viss kampanj eller alla besökare som genomfört en viss handling. Google Analytics har även funktioner för att segmentera på t.ex. kön, ålder mm om du har den funktionen inställd.

Hur gör du för att lägga till ett segment?

För att lägga till ett segment klickar du på “Lägg till segment” som visas högst upp i Google Analytics.

Du kan sedan välja bland många förinställda segment som Google Analytics redan har förinställt. T.ex. Organisk trafik, Betald trafik, besök som leder till konvertering mm.

Alla förinställda segment hittar du under menyn till vänster som heter System.

Skapa ett eget segment

Utöver att du kan använda dig av de redan förinställda segmenten kan du skapa helt egna segment. För att skapa ett eget segment klickar du inne i menyn segment på “Nytt Segment”.

Där kan du välja från ett stort urval av detaljer kring besökare för att skapa ett unikt segment som du vill analysera vidare.

Importera segment från mallar

Om du vill ha inspiration när du skapar ditt segment går det också att hämta segment från ett galleri av mallar som andra användare av Google Analytics har skapat. Då klickar du på “Importera från Galleriet” och letar bland de mallar som finns tillgängliga.

Vad ska du använda segment till?

Att använda sig av segment kan vara väldig smidigt när du vill analysera en specifik målgrupp. Vill du veta vilka sidor som är vanligast att besöka om besökaren kommer från organisk trafik så lägger du till segmentet Organisk trafik. Då kommer den trafiken visas separat. Se bilden nedan.

Leder till konvertering

En av de absolut bästa segmenten som vi på Contitude ofta använder för att analysera data är “Besök som leder till konvertering”. Om du lägger upp det segmentet tillsammans med segmentet “Besök som INTE leder till konvertering” kan du förhoppningsvis hitta vad skillnaderna är hos de olika segmenten. Ibland går det att snabbt se vilka sidor som besökare är inne på innan de konverterar och vilka sidor de aldrig konverterar från. Då kan du enkelt se vad som skiljer dessa sidor åt och vad som får de som konverterar att konvertera och vise versa.

Segmentera kampanj

Om du genomför många kampanjer i olika kanaler och är duktig på att använda UTM tracking så är segmentera kampanj ett bra sätt att segmentera.

Det är ett segment som du behöver skapa själv men det är relativt enkelt. Du skapar det nya segmentet och klickar sedan på trafikkällor i vänstermenyn (se bild). Sedan anger du samma UTM parametrar som du gjort i kampanjen.

Det är ofta intressant att se om besökarna genom kampanjen har betett sig annorlunda jämfört med dina vanliga besökare och att försöka analysera och dra slutsater om varför de beter sig annorlunda.

På samma sätt som det är bra att kunna segmentera ut de som kommit in från en kampanj finns det anledning att exludera dessa från din data för att jämföra över tid. Det går att göra på samma sätt som ovan men med skillnaden att du anger “matchar inte exakt”. Då får du ett segment som inte påverkas av den kampanj du har genomfört.

Sammanfattning

Segment är ett kraftfullt verktyg i Google Analytics som är enkelt att använda. Det är ett bra sätt att kunna analysera endast en del av dina besökare eller att jämföra vissa grupper av dina besökare mot andra grupper.

Att kunna jämföra de som har konverterat jämfört med de som inte har konverterat är en av de mest spännande analyserna du kan göra för att optimera din hemsida för fler konverteringar.

Behöver du hjälp eller rådgivning kring mätning av dina marknadsföringsaktiviteter?

Kontakta oss så berättar vi mer!

Vill du komma igång? Skicka oss ett meddelande…

Tack! Vi hör av oss så snart vi kan!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Boka ett möte redan nu.

Vi vill gärna höra om era ambitioner, mål och utmaningar inom digital marknadsföring – och framförallt ge tips på marknadsaktiviteter som passar just er!

Boka möte