Blogg
Digital marknadsföring

Hur fungerar en sökmotor?

För att bli bra på SEO och kunna nyttja sökmotorers fulla potential måste vi förstå hur sökmotorer fungerar. Hur fungerar en sökmotor? Vilken typ av information kan de avläsa och analysera? Med tanke på hur mycket information som hittas genom sökmotorer varje dag vore det synd om du och ditt företag inte nyttjade potentialen i att synas i de sökningar som görs världen över.

I Sverige finns det i stort sett bara 2 sökmotorer; Bing och Google, och i och med att Google står för 95% av alla sökningar så kommer jag att fokusera på Google i det här inlägget.

Vad gör en sökmotor?

Alla sökmotorer använder sig av ett program, en spindel eller en web crawler som hämtar information från alla hemsidor i hela världen för att sedan indexera informationen.

Här ser du exempel på information som hämtas in av sökmotorer är:

  • Text på hemsidor-  Bilder på hemsidor
  • Länkar. Både de som går in men även ut från en hemsida dessa kallas in- och ut-länkar.
  • Hur ofta och var ditt varumärke syns på andra webbplatser

Google sökmotor

Det gäller att göra det så enkelt som möjligt för Googles spindlar. De jobbar med att identifiera delar av hemsidan, för att de snabbt ska kunna avgöra om din hemsida är relevant för den gjorda sökningen eller ej. Tydlighet vinner i längden!

Det här händer när någon googlar

När någon gör en googlesökning efter något går Google igenom sitt index efter relevanta källor. Då använder Google en algoritm för att ta fram en topplista av relevanta källor. Ju högre upp på den listan en hemsida är desto bättre. För att hamna i topp krävs ett kontinuerligt SEO-arbete. Här kan du läsa mer om hur sökalgoritmer fungerar.

Googles algoritmer

Googles uppdaterar sina algoritmer löpande för att ge den sökande ett så bra resultat som möjligt. Någonting som har funkat förut behöver alltså inte fungera idag. Det gäller att hålla sig uppdaterad på vad Google gör för förändringar. Det är inte alltid helt enkelt att hänga med i alla uppdateringar men en tumregel som jag brukar hålla mig till är att tydlighet gör jobbet! Allt som gör det enklare för besökare att hitta runt på en hemsida är positivt, om inte för Google så för dina besökare. Ofta brukar tydlighet för besökare gå hand i hand med vad Google har med i sina algoritmer. Detta är på grund av att deras syfte är att underlätta informationsinhämtning.

Sammanfattning av hur en sökmotor fungerar

Vi har nu gått igenom Googles storlek, vilken typ av information en sökmotor klarar av att hämta in samt vad som händer vid en googlesökning. Algoritmerna ändras kontinuerligt är något vi kan vara säkra på men hur är det få som vet. Tumregeln är att Google vill underlätta för användaren och genom att göra sin hemsida användarvänlig kommer man långt.

Vill du veta mer om Googles stora potential? Vill du även veta hur du på bästa sätt kan ta del av alla fördelar som kommer med sökmotorer?

Kontakta oss på Contitude redan idag!

Vill du komma igång? Skicka oss ett meddelande…

Tack! Vi hör av oss så snart vi kan!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Boka ett möte redan nu.

Vi vill gärna höra om era ambitioner, mål och utmaningar inom digital marknadsföring – och framförallt ge tips på marknadsaktiviteter som passar just er!

Boka möte