Blogg
SEO

Hur Contitude sparar mer än 250 000 kr per år genom att arbeta med SEO

Spårning och datainsamling gör det möjligt att bättre mäta och analysera värdet av alla typer av marknadsföringsinsatser. När det kommer till SEO är det ibland svårt att räkna på det exakta värdet av det arbete som genomförts utan rätt verktyg eller redskap. I detta blogginlägg kommer vi presentera hur vi har gjort en beräkning på hur mycket vi sparar genom att arbeta med SEO.

Att räkna värdet med SEO

I detta exempel har vi räknat ut värdet av SEO-arbete genom att jämföra med alternativkostnaden för att köpa klick på samma sökningar genom Google Ads*. Om vi t.ex. syns på sökningen ”blogginlägg” och fått 10 klick så kan man räkna ut vad kostnaden hade varit om vi hade annonserat på sökningen ”blogginlägg” och betalat för 10 klick.

*Vi har inte tagit hänsyn kring om konverteringsgraden vid Google Ads eller att organiska sök skiljer sig åt utan antar att konveteringsgraden är samma.

Det lättaste sättet att räkna på värdet på ditt SEO-arbete är alltid att räkna på den totala affärer som kommer in genom organiskt sök. Men det är inte ett effektivt sätt att jämföra från företag till företag då storlek på affärerna och köpmönster skiljer sig åt mellan olika företag.

Om du arbetar inom B2B och har långa säljprocesser och vill få ut det exakta värdet av dina digitala marknadsföringsinsatser så är Offline Conversion Tracking ett bra sätt. Här kan du läsa mer om Offline Conversion Tracking.

Hur vi räknade ut att vi sparar 250 000 kr per år med hjälp av SEO

Vi använde oss av metoden som är beskriven ovan där vi tog reda på vad kostnaden för ett klick är genom Google Ads på de sökorden vi får klick på organiskt.

Det första vi gjorde var att gå till Google Search Console och exporterade alla insamlade sökningar där contitude.com/sv-se/blogg dök upp och fått klick. Vi filtrerade bort alla sökningar som inte var i Sverige för att få bort de sökningar som inte var tanken att vi skulle få klick på. Vi begränsade även detta till att endast se på bloggsidorna som vi primärt använder i SEO syfte.

Vi valde perioden första till sista oktober 2020 för att avgränsa datamängden.

Från de över 1000 sökfraser där contitude.com/sv-se/blogg syns så tog vi bort alla de sökfraser som inte gav något klick. Sedan kopierade vi alla söktermer och räknade ut en uppskattad cost per click på dessa sökfraser genom SEO-verktyget KWfinder.

När både antalet klick på en sökterm och uppskattad cost per click för den söktermen finns på plats är det lätt att summera vad kostnaden hade varit för alla dessa klick på de söktermerna.Se bilden nedan för ett litet utdrag av vår uträkning:

Här kan man också se att det finns termer som inte har någon cost per click. Dessa termer kan inte KWfinder hitta ett uppskattat CPC på. Det betyder inte att det är gratis att annonsera på dessa sökord men det är sannolikt riktigt billigt och vi behåller dessa utan att beräkna något värde.

För Contitude kunde vi härleda 775 klick på dessa öppna söktermer, under oktober, till en uppskattad kostnad av lite över 1540 USD. Det motsvarar en besparing under en månad på ca 13 700 kr (med dagens växlingskurs). Anledningen till att vi får det till just amerikanska dollar är att KWfinder ger uppskattade cost per click i USD.

Totalt under oktober fick vi på Contitude 1646 klick från Google Search enligt Google Search Console.

Vart kom de andra 871 klicken från?

Google delar inte med sig från all data utan vissa söktermer söks det på för lite och är för specifika för att Google vill dela med sig av dessa söktermer. Men de ska vi självklart också räkna ut ett värde för.

Vi resonerade då på följande sätt:

Genomsnittligt cost per click på de söktermer vi kunde säkerställa var ca 2 USD per klick. I och med att de mindre frekventa sökningarna och de längre sökfraserna inte brukar kosta lika mycket som de stora populära sökningarna ville vi inte använda samma genomsnittliga kostnad per klick. Vi utgick ifrån att vissa av sökningarna kostar och uppskattade den genomsnittliga kostnaden per klick till 1 USD per klick vilket är en halvering av det värde som vi räknat ut tidigare.

Då kan vi värdera de sista 871 klicken till 871 USD.

Summerar vi då 871 USD och 1540 USD får vi totalt 2 411 USD vilket motsvarar ca 21 500 kr vilket på ett år är 258 000 kr som det hade kostat oss om vi köpt dessa klick via Google Ads.

Långsiktigheten med SEO

Det fantastiska med SEO är att det är långsiktigt och att vi kommer att fortsätta få klick på dessa sökord för en lång tid framöver. Det gäller i alla fall så länge ditt content är evergreen, dvs inte handlar om en fluga som endast är aktuellt under en kort period och som sedan intresset avtar för.

Nackdelen är såklart att det tar tid att lyckas med SEO. Contitude har sedan start skrivit totalt 127 blogginlägg över en period på 5 år. Merparten är skrivna de senaste 24 månaderna.

ROI på SEO

Med den beräkning som vi gjort går det också att uppskatta en return on investment för vårt SEO-arbete. Vi vet att även de absolut första blogginläggen vi skrev fortsätter att få klick och driver trafik till vår hemsida och det skrevs för ca 5 år sedan. Faktum är att de faktiskt driver mer trafik idag jämfört med för 2 år sedan. Detta ger en indikation på att bra content kommer att prestera över lång tid.

Om vi leker med tanken att content håller i endast 5 år skulle vi, på de 127 blogginläggen som än så länge är publicerade på contitude.com/sv-se/blogg göra en besparing på över 1,25 MSEK. Det ska jämföras med kostnaden för att skriva 127 blogginlägg.Om ett genomsnittligt blogginlägg på 800 ord kostar 3 000 kr är den totala investeringen på 127 blogginlägg 381 000 kr och ger en ROI på över 300 %. Det anser vi vara en bra avkastning.

Sammanfattning

Vi på Contitude har, genom att skapa relevant content, kunnat spara över 250 000 kr per år. SEO är riktigt lönsamt på lång sikt jämfört med tex Google ads.

Vill du ha hjälp med att få igång eller accelerera ditt SEO-arbete? Vi hjälper gärna till!Boka då gärna in ett möte med oss redan idag!

Boka ett möte med Contitude

Vill du komma igång? Skicka oss ett meddelande…

Tack! Vi hör av oss så snart vi kan!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Boka ett möte redan nu.

Vi vill gärna höra om era ambitioner, mål och utmaningar inom digital marknadsföring – och framförallt ge tips på marknadsaktiviteter som passar just er!

Boka möte