Blogg
Digital marknadsföring

Introduktion till A/B testning

Vad är A/B testning?

A/B testning är en metod eller ett arbetssätt som hjälper dig att ta strategiska beslut när det gäller din närvaro online. Det kan till exempel vara allt från vilken färg köp-knappen på hemsidan har, vilka bilder du använder eller vilken text du tror lockar läsaren att vilja veta mer.

Du kan även A/B testa annonser du använder i sökmotorer och sociala kanaler samt mailutskick till befintliga kunder.  

Det handlar i korta drag om att jämföra två versioner av någonting för att ta reda på vilken som fungerar bäst. Vilket färgval leder till fler köp? Vilken annons genererar flest klick? Vilken formulering i säljmailet gör att flest personer sen besöker hemsidan?

Design och copy är ofta subjektivt. Vi har alla olika preferenser för vad vi tycker är fint eller bra skrivet. Genom att samla in data kan vi ta beslut baserade på statistik istället för att enbart gå på magkänslan. På så vis kan vi ta reda på vilken strategi som fungerar för just ditt företag.

data

Fördelar med A/B testning

Den största fördelen med A/B testning är att det kan leda till bättre lönsamhet. Om du tar strategiska beslut baserade på data så kommer du till slut få en hemsida som konverterar bättre och annonser som din målgrupp vill klicka på. Att arbeta metodiskt på det här sättet gör att du kan optimera konverteringspunkterna vilket leder till fler konverteringar.

Med regelbunden testning ser du till att du håller hemsidan uppdaterad. Det som fungerade för ett år sedan fungerar inte nödvändigtvis idag. Trender ändras och människor ändrar åsikt. Genom att regelbundet testa dina marknadsaktiviteter ser du till att de ständigt är i linje med konsumenternas behov och preferenser.

Besökare stannar som regel längre på en hemsida om det finns innehåll som de gillar. Genom att testa sig fram till en hemsida med välskrivna texter och bilder som lockar din målgrupp samt använda CTAs (Call-to-Actions) på rätt plats med rätt färg och budskap, ser du till att besökarna stannar längre. Någonting som reducerar avvisningsfrekvensen och hjälper dig att få högre synlighet i sökmotorer.

Hur gör jag ett A/B test?

Steg ett är att fundera på vad målet är. Sannolikt vill du öka konverteringarna, så fundera på vad som behövs för att nå det målet.

Vill du till exempel få fler att klicka på en annons eller få fler att fylla i ett kontaktformulär? Sätt så konkreta mål som möjligt och använd data för att ta reda på hur dina marknadsaktiviteter presterar i nuläget. Genom att veta hur det går för verksamheten idag kan du sätta rimliga mål. Om du har en konverteringsgrad på 1% så kan du exempelvis sätta som mål att öka den till 3%.

Google-data_Contitude-introduktion-till-AB-test

Det finns två sätt att genomföra ett A/B test:

Ena sättet är att ta fram ett alternativ (B) som du jämför med det som redan finns (A). Exempelvis att ta fram en ny rubrik till hemsidan (B) som du jämför med din gamla rubrik (A). Här får du direkt veta om det är lönsamt att behålla den gamla rubriken eller ändra till en ny.

Andra sättet är att ta fram två versioner av någonting och jämföra med varandra. För att veta att A eller B verkligen är rätt för dig behöver du då först även veta hur resultaten ser ut i dagsläget. Om du exempelvis tar fram två helt nya rubriker och får reda på att A konverterar bättre än B, så spelar det ingen roll om den gamla rubriken trots detta konverterar ännu bättre.

Du vill inte bara se vilken av två alternativ som presterar bättre. Du vill även se att dina ändringar leder till en förbättring från hur det var innan.

Oavsett om det är på hemsidan eller i en annan kanal kan du se över färger, text, bilder och placering av CTA’s. Är innehållet lätt att läsa och förstår man snabbt vad du erbjuder? Finns det en uppmaning att komma vidare eller klicka på köp? Vilka fält använder du i formuläret?

Ta reda på vilka element du kan testa och fundera sedan på vad du tror kommer ha störst effekt.

Om du ändrar allt samtidigt och kör två helt olika annonser parallellt kan du inte veta exakt vad det var du ändrade som gjorde att den ena presterade bättre. Börja därför med att göra små justeringar, ändra exempelvis rubriken. Gäller det ett kontaktformulär kan du testa att kanske ta bort ett fält för att se om det får fler besökare att faktiskt fylla i formuläret.

Exempel på ett A/B test

Ett konkret exempel på ett A/B test är att göra två versioner av ett säljmail. Skicka ut så att hälften av alla i maillistan får respektive version och se sedan vilken version som presterade bättre. Du kan mäta hur många som öppnade mailet, hur länge man stannade i mailet och hur många som klickade sig vidare.

När du har svaret framför dig så vet du vilken version du ska använda dig av framöver.

Nackdelar med A/B testning

Bara för att du kan A/B testa i stort sett allt betyder det inte att du bör göra det. A/B tester är tidskrävande och det är lätt att fastna i detaljer. Fokusera istället på de stora strategiska dragen och vilka ändringar som du tror kommer ha störst effekt.

Att ändra färg på köpknappen kan leda till ökade konverteringar. Att byta ut säljpitchen på första sidan kan leda till att besökare stannar och klickar sig vidare. Val av bild till din display-annons kan vara avgörande för om någon klickar på den eller inte.

Du behöver även ha tålamod när det gäller A/B test. Det går inte på en dag och oftast inte ens på en vecka. För att få pålitliga resultat behöver du samla in tillräckligt mycket data och hur lång tid det tar beror därför på hur mycket trafik du har på din hemsida. Det krävs minst 2-3 veckor för ett A/B test, men ofta lite längre tid än så.

time

Checklista för A/B test

Här är en checklista som du kan använda när du planerar att genomföra ett A/B test:

  • Vad är målet med ett A/B test?
  • Bestäm vad du vill testa
  • Skapa två versioner (eller en ny version) av en annons, landningssida, bild eller liknande.
  • Sätt en tidsgräns för hur länge testet ska köras
  • Välj verktyg som du testar genom
  • Kör igång!
  • När testet är klart, titta på resultatet
  • Anpassa och gör om vid behov

Verktyg för A/B test

Det finns mängder av verktyg på marknaden och ett alternativ är Google Optimize som är gratis.

Vill du veta mer? Här kan du läsa mer om hur du A/B testar din hemsida med Google Optimize

Vill du komma igång? Skicka oss ett meddelande…

Tack! Vi hör av oss så snart vi kan!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Boka ett möte redan nu.

Vi vill gärna höra om era ambitioner, mål och utmaningar inom digital marknadsföring – och framförallt ge tips på marknadsaktiviteter som passar just er!

Boka möte