Blogg
Annonsering

Prissättning för digital annonsering

Vi på Contitude vet att vi har många branschkollegor som alla arbetar med digital marknadsföring. Om du någon gång har köpt marknadsföringstjänster så har du säkert märkt att alla aktörer har olika sätt att ta prissätta sina tjänster och ibland är det svårt att skilja på äpplen och päron när du jämför offerter. I detta blogginlägg kommer vi gå igenom en av de vanligaste frågorna som vi får när det kommer till prissättning för digital annonsering. Digital annonsering kommer genomgående i detta blogginlägg referera till all form av digital annonsering även om det såklart går att betala per exponeringar på många ställen numera.

Digital annonsering

Annonsering digitalt är fantastiskt med tanke på att det är extremt transparent för analys av data för din kampanj. Du kan alltid följa upp hur många din annons har exponerats för och hur många som har klickat och även hur många som sedan har konverterat från de olika annonserna. Om du jämför digitala annonser med mer traditionella annonseringsmetoder som TV reklam, tidningsannonser, mm så är det inte längre en gissning och uppskattning vad gäller exponeringar och konverteringar. Det gör att du kommer att kunna analysera dina kampanjer mycket bättre och på ett tillförlitligt sätt kunna mäta vad du fått ut av din annonsering. Dessutom ges ett magiskt underlag för att optimera dina annonser löpande eller till nästa gång du ska annonsera digitalt.

Olika sätt att ta betalt för arbete med digital annonsering

För digitala marknadsföringsbyråer så är en av de vanligaste tjänsterna digital annonsering, t.ex. Facebook Ads, LinkedIn Ads, Google Ads, Bing Ads mm. Det finns många olika sätt att ta betalt för dessa typer av tjänster som alla har samma mål och samma arbetssätt. Oavsett vilken digital marknadsföringsbyrå det gäller så har alla som mål att hjälpa kunden på ett så bra sätt som möjligt.

För alla typer av arbeten med digital annonsering handlar det om att på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt nå kundens mål. Målet kan t.ex. vara maximal exponering för en viss målgrupp där syftet är varumärkesbyggande. Målet kan också vara att maximera ROI och få så många konverteringar till så låg kostnad som möjligt. Oavsett mål behöver en digital byrå genomföra ungefär samma process. Först behövs underlag från kunden där syfte, mål, budget, hypotes, målgrupp mm tas fram. Sedan ska assets (annonser, t.ex. bild, text, video) produceras till kampanjer. Efter det behöver annonskontot sättas upp eller om själva kontot redan är uppsatt så ska annonsgrupper mm sättas upp. När det är klart är det dags att dra igång kampanjen och då behöver den underhållas och optimeras för att prestera så bra som möjligt. Allt detta ska sedan löpande rapporteras tillbaka till kunden.

Processen är relativt lik för alla men sättet att ta betalt skiljer sig ofta åt. Vi kommer nu gå in lite djupare på tre klassiska betalningsvarianter; Procent av spend, fast pris och löpande arbete.

Procent av spend

Ett av de mest klassiska sätten att ta betalt för digital annonsering är procent av spend och fungerar precis som det låter - att den digitala marknadsföringsbyrån tar betalt enligt en procentsats av det som du spenderar i din annonsbudget. Om du lägger 50 000 kr på Google Ads varje månad och du arbetar med en leverantör som tar procent av spend på 30 % så kommer du betala 15 000 kr till byrån utöver de 50 000 som är själva annonskostnaden.

Fördelen med detta är att du vet vad du betalar till byrån varje månad. Om du har en låg budget för din digitala annonsering så är procent av spend ofta den absolut billigaste varianten.

Detta upplägg skapar ett incitament för den digitala marknadsföringsbyrån att försöka få dig att öka din spend vilket inte alltid behöver vara det bästa för dig. Det är också svårt för en byrå att kunna lägga mycket kärlek på en kund med en ad spend på 10 000 i månaden med en procent på 30 % vilket motsvarar 3 000 kr dvs ca 3 timmar med byråpriser.

Fast pris

Fast pris på digital annonsering är ett riktigt spännande koncept med många fördelar och nackdelar samt risktagande.

Konceptet med fast pris bygger på att du som kund vet vad det är värt för dig att få in X antal besökare eller konverteringar. Ett exempel kan vara att du vill ha 10 000 besökare till din hemsida och du får ett pris på att det kostar 50 000 kr i fast pris att få dessa 10 000 besökare.

För byrån är detta upplägg ett risktagande då digitala annonser ofta prissätts genom realtidsauktioner vilket gör att byråns kostnad inte är fast och det går inte att på förhand veta hur mycket optimering och förändringar som behövs för att nå målet på 10 000 besökare. Denna typ av upplägg medför att byrån generellt sätt behöver sätta ett lite högre pris då de behöver en viss marginal och medför också att de under kampanjen kommer att försöka minimera sina kostnader och ad spend för att maximera sin marginal.

Fördelen med detta är att du faktiskt får precis vad du betalar för och att du på förhand vet vad det kostar. Det är också direkt kopplat till ett affärsmål vilket kan vara precis vad du vill.

Ofta sker då annonseringen genom byråns egna annonseringskonton och att all data stannar hos byrån. Du får rapporter men kommer inte själv åt din data och i de flesta fall beror det på att byrån inte vill visa hur stor ad spend de har. För dig som vill fortsätta annonsera på detta sätt betyder det att du inte själv kan hantera all data och analysera och optimera kampanjen för bättre resultat framöver.

Löpande timarvode

Det absolut mest vanliga är fortfarande löpande timarvode som är precis vad det låter som. Byrån tar betalt för den tid de lägger på din digitala annonsering. Det går ofta att uppskatta för att ge ett spann på vad det kommer att kosta men kostnaden är fortfarande rörlig.

Fördelen med detta är att om du hittat en transparent och kompetent byrå så kommer de att lägga den tiden som behövs för att optimera din kampanj och inget mer. Vidare kommer de att kunna lägga några timmar extra för att se till att du verkligen får det absolut bästa resultatet. Du kan också när som helst ta tillbaka arbetet med digital annonsering in house och du själv äger all data som du bara bjuder in byrån att ta del av.

Nackdelen med löpande timarvode är att det finns oseriösa byråer som kommer att lägga mer timmar än de behöver på din digitala annonsering än det verkligen behövs och du löper risken att byrån är okunnig.

Sammanfattning

Att använda sig av byråer för digital annonsering är vanligt och ofta väldigt bra. Alla har målet att kunna hjälpa sina kunder på bästa sätt och alla genomför ungefär samma process för att nå målet.

Det finns dock många olika sätt att ta betalt; procent av spend, fast pris och löpande timpris. Det finns fördelar och nackdelar med alla varianter och vissa modeller passar bättre eller sämre beroende på situationen och målsättningen. Det viktigaste är att vara medveten om riskerna som finns när du väljer upplägg och att du känner till att det finns olika typer av upplägg.

Behöver du hjälp med digital annonsering?Boka ett möte så berättar vi mer om hur vi arbetar.

Boka ett möte med Contitude

"Initialt tittade vi på tre aktörer att samarbeta med. Eftersom detta inte var inom vår comfortzone eller kompetens så var det viktigt för oss att leverantören kunde lyssna in vårt behov och våra utmaningar och sedan förklara på ett begripligt sätt hur leverantören skulle göra för att hjälpa oss att lyckas. Det blev då självklart för oss att välja Contitude. Våra kontaktpersoner är proffsiga, kommer med bra idéer, är tydliga och levererar alltid.”
Elisabeth Eriksson
VD

Vill du komma igång? Skicka oss ett meddelande…

Tack! Vi hör av oss så snart vi kan!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Boka ett möte redan nu.

Vi vill gärna höra om era ambitioner, mål och utmaningar inom digital marknadsföring – och framförallt ge tips på marknadsaktiviteter som passar just er!

Boka möte