Blogg
Video

Tips på hur ni kommer igång med video!

När ni bestämt er för att inkludera rörligt innehåll i form av video i er strategi för content så blir nästa steg att komma på vad dessa filmer ska handla om, vilket inte alltid är så enkelt. Det är ofta idéstadiet som många upplever som svårast. Jag ska nu ge er ett tips på hur ni kan slippa komma på nya idéer och samtidigt skapa bra videoinnehåll som vi på Contitude anser fungerar riktigt bra.Ni kan nämligen skapa bra innehåll baserat på ert befintliga innehåll.

 • Gör om era tidigare blogginlägg och artiklar till video. Plocka ut de bästa blogginläggen som presterat bäst i sökmotorer och fått flest visningar. Ni kan enkelt avgöra vilka blogginlägg som intresserat flest av era läsare genom att använda er av Google Analytics.
 • Vissa av era inlägg i sociala medier skapar kanske debatt? Om så är fallet kan dessa inlägg vara perfekta underlag för att skapa video.
 • Frågor och svar-sidan på er hemsida kan också vara intressant att utgå från. Ibland är det helt enkelt enklare att visa och berätta än att skriva ett svar.

Se ett urval av de filmer som vi på Contitude skapat här!

Så här kommer ni igång med att skapa bra video-innehåll

 1. Välj ut en av era mest lästa blogginlägg och fundera på hur den skulle kunna se ut som video. Ni kan använda innehållet i blogginlägget rakt av. Ett alternativ är att ni väljer att fördjupa er i något ni tagit upp i blogginlägget och utvecklar det ännu mer.
 2. Börja stolpa upp de viktigaste delarna för att kunna göra ett enklare manus. Ha då gärna även i åtanke vad i manuset som fungerar bäst att visualisera. Undvik helst komplexa meningar och förkortningar. Då video tar hjälp av både bild och ljud krävs ofta färre ord för att förklara ett ämne jämfört med om bara text används. Tänk gärna även på att ni behöver ha ett intro som väcker intresse, helst de första 5 sekunderna.
 3. Skapa en storyboard. En storyboard är det som ska visualiseras. Det kan antingen vara i skriftform eller skissade bilder.
 4. När manus och storyboard börjar bli klara är det superbra att läsa igenom det högt för sig själv och visualisera filmen framför sig. Vid högläsning märker man enkelt alla konstiga meningar som smugit sig in. Ett riktigt bra manus är tydligt och har bra flyt.

Var ska ni publicera innehållet?

 • Lägg först upp filmen på YouTube. Fördelen med att publicera filmen på YouTube och inte direkt på hemsidan är att filmen dels blir sökbar även via YouTube (den näst största sökmotorn i världen) och din hemsida blir inte så långsam som den hade blivit om filmen legat direkt på hemsidan. Läs gärna mer om hur du SEO-anpassar ditt innehåll på YouTube här!
 • Hemsidan: Använd dig av YouTube-länken för att inte belasta sidan med för tunga filer.
 • Sociala medier: Videoinnehåll passar otroligt bra i sociala medier. Vi fastnar lätt till vid videos när det dyker upp i flödet.
 • Länka till videon i det blogginlägget som handlar om samma sak som videon.

Det var allt för mig för denna gång lycka till med skapandet av video!Läs gärna mer om hur vi på Contitude kan hjälpa till med video här!

Vill du komma igång? Skicka oss ett meddelande…

Tack! Vi hör av oss så snart vi kan!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Boka ett möte redan nu.

Vi vill gärna höra om era ambitioner, mål och utmaningar inom digital marknadsföring – och framförallt ge tips på marknadsaktiviteter som passar just er!

Boka möte