Blogg
Content Marketing

Influencer marketing i B2B – finns det?

 
Influencers inom B2B kostar mindre än B2C influencers… oftast ingenting. Något som ses förbi är användningen av influencers inom B2B. Ett fenomen som ofta kläs som ”thought leader”. Trots att det dyker upp fler och fler byråer som fokuserar på influencers samtidigt som granskningarna fortsätter att såga (och höja) användningen av influencer marketing. Här tänkte jag prata om användningen av thought leaders eller influencers inom B2B samt hur ett sådant samarbete kan se ut. Samt tips på hur man ökar engagemang från sina medarbetare.

Har du de bästa medarbetarna i branschen?

Medarbetarna och kollegorna som tar hand om tjänsten eller produkten är förmodligen extremt kunniga och viktiga för företaget. Förmodligen är de också insatta i branschen och umgås med människor utanför jobbet som kan vara intressanta för ert bolag. Det fina (enligt många) med sist nämnda är att del av vår kultur i Sverige pratar vi om jobbet som en del av vår identitet. Så varför ser vi inte våra medarbetare prata om jobbet digitalt?Att spegla vad man gör i ”verkligheten” i det digitala är en stor del av den digitala transformationen. Det handlar då även om employer branding. Att sätta stickers och bära uniform var ett enkelt sätt tidigare genom att se detta som standard eller måste. Att få medarbetare att prata mer online är lite mer knepigt. Längre ner i inlägget hittar du tips hur du jobbar mer med influencer marketing inom B2B, men först ska vi gå igenom varför det är användbart:

Varför ska medarbetare och kollegor vara aktiva online?

Influencers finns på alla sociala kanaler. Inom B2B är möjligtvis den största sociala kanalen för influencers LinkedIn. Säljare skapar kontakt med företagsrepresentanter på intressanta bolag, gamla kollegor man skapat kontakt med byter jobb och man skapar kontakt genom intressanta möten man haft på stan. Enligt LinkedIn har en rekryterare i snitt 616 kontakter i sitt nätverk och en VD har i snitt 930 kontakter. Två personer som på ett företag står för över 1500 kontakter kallar jag för micro influncers - om inte influencers. Att nå 1500 personer vi möjligtvis inte skulle nå innan anser jag vara en win för bolaget.Utöver detta så är det ingen hemlighet att LinkedIn har algoritmer som gillar engagemang. Att ha reaktioner, kommentarer och gilla markeringar på inlägg har därför större chans att synas för att inte tala om att det syns i den som engagerat sig med inläggets profil.Så vill ert bolag vara aktivt på LinkedIn eller i sociala medier kommer här lite tips på hur man ökar chanserna att synas och hur medarbetare enkelt kan interagera med innehållet:

  • Lägg ut innehåll som uppmuntrar en respons.

Många ställer frågor i sina inlägg men om man inte har bra engagemang kan detta kännas lite konstigt. Man behöver inte ställa frågor för att uppmuntra en respons. Skriv något intressant om det ni delat så ger ni åtminstone läsaren en chans att också tycka till.

  • Innehåll som fungerar bra för er.

Är det en video? Ett länkat blogginlägg? En bild? Eller bara ett vanligt inlägg med text? Detta kan bero på era tjänster eller produkter men också på vad det är vi ska säga. Tänk efter och se vad som skulle bli bäst utifrån de resurser ni har.

  • Nämn den person eller företag ni tänkt på när ni skapat innehållet.

Om det är en respons på en företagsnyhet eller är det en tanke från en medarbetare som tåls dela med omvärlden så får ni mer spridning om ni @taggar den personen/företaget. Förmodligen ses det som en fin gest av företaget eller personen men är ni osäker, fråga.

  • Ta del av konversationen.

Är det dåligt engagemang börja själva med att kommentera. Ställ en fråga till företaget – ha en konversation med dig själv (det är bara du som vet att det är dig själv om du gör rätt). Tagga någon som du vet har åsikter om det innehåll du skrivit.

  • Skapa en egen LinkedIngrupp med dina anställda.

När ni skickat ut ett företags inlägg. Berätta det för era anställda så får de avgöra om det är värt att dela/kommentera eller gilla. Ge dem åtminstone chansen att hjälpa företaget att synas. Detta hjälper ju också medarbetarna att bli aktiva i det professionella sociala forumet vilket många eftersträvar.

  • Ha en dela knapp i era bloggar

Skriver ni inlägg eller bloggar på er hemsida. Gör det möjligt att kommentera och dela inläggen med ett enkelt knapptryck.

 

Använd er hemsida om medarbetare inte finns på sociala kanaler – Influencers genom hemsida.

 Låt medarbetare prata om företaget från deras perspektiv. Finns det många olika roller? Ge några exempel genom medarbetar intervjuer eller låta dem ta sig tid att skriva blogginlägg. Det kan hjälpa både er rekrytering och för er varumärkes identitet och personlighet. Förmodligen har medarbetarna också extremt mycket kompetens och vet vad personer de möter ifrågasätter eller undrar över kring ert bolag. 

En win/win situation - Din organisation är unik liksom dina medarbetare

 På de flesta organisationers hemsidor man är inne på står det om vad som gör företaget unikt. Att ha en tjänst eller produkt som är unik på ett eller ett annat sätt är fantastiskt. Det är även dina medarbetare. Förmodligen har ni även medarbetare med kontakter som kan få ert företag att växa. Ge den möjligheten.Att dela innehåll både som medarbetare och som företag ger alla involverade en fördel. Som medarbetare stärks ditt eget varumärke genom att visa aktivitet och engagemang till ditt bolag och som företag ökar synligheten och skapar större varumärkeskännedom. Är man säljare inom bolaget ökar även möjligheterna att få in fler varma leads då innehållet du delar kan dyka upp i dina kontakters nätverk. Säljer du också en tjänst eller produkt som du tror på och är unik så kommer även de att se det.Vill ni veta mer om innehålls marknadsföring eller hur ni ska skapa en bra strategi för sociala medier, tveka inte att höra av dig till oss.Boka ett möte med Contitude

Vill du komma igång? Skicka oss ett meddelande…

Tack! Vi hör av oss så snart vi kan!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Boka ett möte redan nu.

Vi vill gärna höra om era ambitioner, mål och utmaningar inom digital marknadsföring – och framförallt ge tips på marknadsaktiviteter som passar just er!

Boka möte